Lamborghini Urraco: Zvali su ga "Lambo za siromahe"

Radiosarajevo.ba
Lamborghini Urraco: Zvali su ga "Lambo za siromahe"
/ Foto: Lamborghini
Rad dizajnera Marcella Gandinija iz karoserijskog studija Bertone predstavljen je u formi prototipa na torinskom sajmu automobila 1970. godine.

Tri godine kasnije počinje serijska proizvodnja Lamborghinijevog automobila nazvanog Urraco. Ime koje je, kao i obično, preuzeto od rase španskog borbenog bika otkrivalo je borbeni duh sportskog coupea s 2+2 konceptom sjedišta i centralno postavljenim motorom.

Urraco je bio "Lamborghini za siromahe", odgovor iz Sant'Agata Bolognesea na Ferrari Dino 246 i Porsche 911. Umjesto standardnih Lambo V12 agregata, Urraco su pokretali 2,5 i 3,0 litarski V8 motori.

Pošto su u Italiji, tokom 70-ih godina prošlog stoljeća, automobili s motorima zapremine iznad dva litra oporezovani s 38 procenata (umjesto 17 posto), to je za matično tržište, smanjenjem prečnika, agregat reduciran na 1994 kubika.

Do 1979. godine izrađeno je skoro 800 primjeraka Urraca, a slavu je postigla trkačka verzija koju je spremio Novozelanđanin Bob Wallace, Lamborghinijev test vozač i razvojni inžinjer.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije