Lada koja mami uzdahe: Otkrivena dugo očekivana Vesta Sport

J. M.
Lada koja mami uzdahe: Otkrivena dugo očekivana Vesta Sport
Nakon što je prije dvije godine na Međunarodnom sajmu automobila u Moskvi otkrivena studija Lade Veste Sport, najveći ruski automobilski proizvođač otkrio je danas i serijsku verziju.

U odnosu na koncept glavna vanjska razlika je prednji branik s spojlerom na dnu koji će poboljšati prianjanje automobila.

vesta_sport_04.jpg - undefined

Foto: AvtoVAZ

Velika pažnja posvećena je aerodinamici koju poboljšavaju spojler na poklopcu prtljažnika i difuzor na zadnjem braniku.

Iako Lada nije otkrila izgled unutrašnjosti, u press saopćenju proizvođača ističe se da Vesta Sport ima kožni upravljač s prošivenom svijetlom niti, na instrument tabli je dodatak crvene boje, sportska sjedišta od kože i alkantare su posebno konturirana da bolje drže tijelo u brzim krivinama, tu su i prednji naslon za ruku, velur patosnice…

Ovjes serijske Veste je dorađen novim amortizerima i oprugama, klirens je smanjen za 16 mm (na 162 mm), promijenjena kinematika upravljačkog sistema.

vesta_sport_01.jpg - undefined

Foto: AvtoVAZ

Uvećane disk kočice ugrađene su na 17-inčne aluminijske felge koje su "obuvene" u niskoprofilne gume Continental ContiSportContact 5 dimenzija 205/50 R17.

Zanimljivo da AvtoVAZ još nije otkrio koji pogonski agregat pokreće Vestu Sport, no ruski mediji kao "sigurnu informaciju" navode da je to 1,8 litarski motor koji je s novim bregastim osovinama navijen na 145 KS i naviši obrtni moment 187 Nm.

Motor, spregnut s 5-stepenim mjenjačem Alijanse Renault-Nissan, osigurava Vesti Sport postizanje maksimalnih 198 km/h i ubrzanje 0-100 km/h u 9,6 sekundi.

vesta_sport_06.jpg - undefined

Foto: AvtoVAZ

Navodno će u ponudi biti i slabija Vesta Sport, pokretana standardnim 1,8 litarskim motorom (122 KS).

Zvanična premijera serijske verzije Lade Veste Sport održat će se krajem augusta na Međunarodnom sajmu automobila u Moskvi, kada će biti objavljene sve tehničke karakteristike i cijena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije