Koenigsegg Agera RS: Pogledajte kako je postao najbrži svjetski automobil

J. M.
Koenigsegg Agera RS: Pogledajte kako je postao najbrži svjetski automobil
Dok se drugi hrane obećanjima, Koenigsegg je s riječi prešao na djela. Švedski proizvođač supersportskih automobila objavio je snimak fantastičnih dostignuća svog top-modela.

Koenigsegg Agera RS postavio je novi svjetski brzinski rekord za proizvodne automobile - 446,97 km/h.

Takođe, Šveđani su unaprijedili vlastiti rekord, postavljen prošlog mjeseca, u ubrzanju-kočenju 0-400-0 km/h.

Na bivšem danskom vojnom aerodromu Vandel, Koenigsegg Agera RS je prošlog mjeseca oborio rekord Bugatti Chirona u ubrzanju iz mjesta do 400 km/h i zaustavljanju. Štoperica se zaustavila na 36,44 sekunde.

koenigsegg_agera-02.jpg - undefined

Foto: Koenigsegg

To nije bilo dovoljno Šveđanima. Petog novembra u američkoj državi Nevadi Koenigsegg Agera RS, kojim je upravljao Niklas Lilja, spustio je rekord na 33,29 sekundi.

No, američka sesija bila je prevashodno organizirana u cilju obaranja rekorda najbržeg serijskog automobila. Dosada je na tronu bio Bugatti Veyron 16.4 Super Sport (431,072 km/h), no Koenigsegg Agera RS oborio je i ovaj rekord.

Švedski superautomobil je postigao 446,97 km/h, što je prosječna vrijednost dvije vožnje u suprotnim smjerovima. Apsolutni maksimum Agere RS u jednom od pokušaja bio je 457,49 km/h.

Koenigsegg je objavio i snimak postizanja rekorda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije