Kakva šteta: Slupao prelijepi i sjajno očuvani oldtimer Alpina BMW E28

J. M.
Kakva šteta: Slupao prelijepi i sjajno očuvani oldtimer Alpina BMW E28

Proteklog vikenda na regionalnoj cesti u njemačkom Dahlbrüggeu, u saveznoj pokrajini Donja Saksonija, desila se saobraćajna nesreća.

Na prvi pogled, sasvim običan sudar: Vozač BMW-a jurio je glavnom cestom kada se s jednog sporednog puta uključio terenac Kia. Uprkos snažnom kočenju, BMW je udario u Kia-u, a potom se odbio u drvo.

bmw_alpina_02.jpg - undefined

Foto: Policija

Kada se malo slegla prašina od udesa, ljubitelji oldtimera uhvatili su se za glavu. Ispostavilo se da je u nesreći uništen Alpina BMW E28, raritetni model i '80-ih godina prošlog stoljeća, kada je nastao, a kamoli danas kao oldtimer.

Valja podsjetiti da je Alpina, najpoznatiji BMW-ov tuner, napravio nekoliko "napucanih" verzija druge generacije bavarske "petice".

Kao baza za Alpinine modele B7 Turbo, B9, B10 poslužio je BMW E28 (1981-1987) pokretan rednim 6-cilindrašem u verzijama 528i i 535i.

Alpina BMW B9 - undefined

Alpina BMW B9

Najslabiji je bio BMW Alpina B9 s 245 KS, a najjači Alpina B7 Turbo (320 KS), pri čemu je potonja verzija mogla pojuriti do 262 km/h. Fantastične performanse za automobile nastao prije više od tri decenije.

Osim što je ostao bez sjajno očuvanog raritetnog oldtimera i zadobio lakše povrede, vozač BMW morat će se izvjesno vrijeme "pozdraviti" i s dozvolom jer je utvrđeno da je visokoperformansnim automobilom upravljao s 1,8 promila alkohola u krvi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije