Jaguar F-Type: Sportska "mačka" ostavlja bez daha nakon opsežnog dotjerivanja

J. M.
Jaguar F-Type: Sportska "mačka" ostavlja bez daha nakon opsežnog dotjerivanja
Foto: Jaguar / Jaguar F-Type

Od 2012. na tržištu nastupa Jaguar F-Type, sportski Coupe i Cabriolet, model koji je tri godine kasnije dobio osvježenje. Sada je došao trenutak za opsežno dotjerivanje sportske "mačke". 

Prednji dio je potpuno redizajniran i daje F-Typeu drugačiji izgled. Skulpturirani poklopac motora sada djeluje prilično glatko, kućište prednjeg svjetla ima četiri LED modula koji su umreženi s kamerom u vjetrobranskom staklu. 

jaguar_F_Type_003.jpg - undefined

Foto: Jaguar

Tu su i za Jaguar tipična LED dnevna svjetla s J-potpisom, dok tanka stražnja LED svjetla više nisu okrugla na dnu, već nose nazubljeni potpis, po uzoru na električni SUV I-Pace. Promjene su učinile Jaguarov sportski automobil većim, iako je dužina od 4,47 metara ostala nepromijenjena.

Promijenjena je i unutrašnjost F-Typea modelske 2020. godine. Umjesto okruglih instrumenata, sada vozač gleda na 12,3-inčni ekran. Potpuno novi TFT instrument može se konfigurirati na nekoliko načina, između ostalog centralno postavljeni obrtomjer zamijeniti prikazom mape navigacionog Sistema.

jaguar_F_Type_001.jpg - undefined

Foto: Jaguar

Osvežen je i 10-inčni multimedijalni sistem Touch Pro koji omogućava da se s vozilom integriraju pametni telefoni putem aplikacija Apple Carplay i Android Auto. S plemenitim materijalima poput Windsor kože, F-Type se predstavlja još raskošnije nego ranije, a britanski dizajneri pokazali su veliku pažnju za detalje. 

Kupci mogu birati između tri motora. Osnova je 2,0 litrski turbobenzinac sa 300 KS i pogonom na zadnjim točkovima. Slijedi kompresorski 8-cilindraš s 450 KS, dostupan opciono s pogonom na sve točkove.

jaguar_F_Type_009.jpg - undefined

Foto: Jaguar

Snaga top-verzije je porasla: 5,0 litarski V8 supercharger isporučuje 575 KS (ranije 550 KS) i najveći obrtni moment od 700 Nm, naravno na sva četiri točka. Jaguar F-Type P575 AWD do 100 km/h ubrzava za samo 3,7 sekundi i postiže maksimalnu brzinu od 300 km/h dok je za prijenos, kao i u slabijim verzijama, zadužen 8-stepeni automatski mjenjač.

Početna verzija startuje po cijeni od 64.200 eura u Coupe, odnosno 71.200 eura u Cabrio izvedbi. Top model - Jaguar P575 AWD – košta od 125.600 eura.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije