I to smo dočekali: Rolls-Royce predstavio prvi SUV po imenu Cullinan

J. M.
I to smo dočekali: Rolls-Royce predstavio prvi SUV po imenu Cullinan
Rolls-Royce prati trend i dovodi SUV na tržište! Da, dobro ste pročitali, britanska kompanija, pojam luksuznih automobila, ulazi u svijet terenaca.

Cullinan donosi prepoznatljivi dizajn Rolls-Roycea: Oštre linije, "samoubilačka" zadnja vrata, prepoznatljivi gril hladnjaka...  

RR_03.jpg - undefined

Foto: Rolls-Royce

Dimenzije su kraljevske – dužina 5341 mm, širina 2164 mm, međuosovinski razmak 3295 mm. Masa automobila: 2,66 tona!

Za pogon je preuzet V12 twin-turbo benzinac zapremine 6,75 litara, ugrađen u RR Phantom. Motor razvija 571 KS i 850 Nm maksimalnog obrtnog momenta koje, preko 8-stepenog automatskog mjenjača – prenosi na sva četiri točka!

RR_04.jpg - undefined

Foto: Rolls-Royce

Od Phantoma je preuzeta i aluminijumska šasija, koja je za potrebe Cullinana povišena i skraćena.

Zahvaljujući adaptivnom zračnom ogibljenju Rolls-Royce obećava da je SUV prilagođen za vožnju na terenu, ali bez žrtvovanja udobnosti na asfaltu. Tome doprinosi i kamera na vjetrobranu , koja skenira cestu i tome prilagođava šasiju.

RR_02.jpg - undefined

Foto: Rolls-Royce

Rolls-Royce obećava da Cullinan "može najdublje zaroniti u svijetu SUV-ova" – može savladati vodenu prepreku dubine 540 mm.

Unutrašnjost Cullinana je dizajnirana u stilu kuće Rolls-Royce, pri čemu je masivna instrument tabla podijeljena na dva dela – gornji je prekriven kožom, a donji ukrašen drvenom konstrukcijom. 

Cijena još nije saopćena, ali se pretpostavlja da neće biti niža od 350.000 eura. Dolazak na tržište očekuje se do kraja godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije