Najskuplja Lada na svijetu: Vlasnik je procijenio na skoro 270.000 KM

J. M.
Najskuplja Lada na svijetu: Vlasnik je procijenio na skoro 270.000 KM
VAZ-2105, kod nas poznat po imenu Lada Nova, spada u klasike istočnoeuropske automobilske industrije.

Rođena je 1980. godine u vrijeme bivšeg SSSR-a, a u zasluženu mirovinu otišla tri decenije kasnije, kada je drastično promijenjena politička karta Europe.

Ovih dana na prodaju je ponuđen VAZ-2105 koji je već dobio epitet "najskuplje Lade na svijetu". Proizvedena 1999. godine, ima samo siluetu originalne Nove.

lada_drift_02.jpg - undefined

Foto: Fedor Vorobjov

Vlasnik automobila je Fedor Vorobjov koji nastupa u ruskom drift šampionatu. Vorobjov je u "nos" Lade ugradio 3,0 litarski turbobenzinac snage 610 "konja" i najvišeg obrtnog momenta 800 Nm!

Za popis ostalih modifikacija, koje je vlasnik kontinuirano obavljao punih 10 godina, potrebno je malo više vremena i prostora.

lada_drift_03.jpg - undefined

Foto: Fedor Vorobjov

Iako je Super-Lada daleko vrijednija od standardnog modela, ipak iznenađuje iznos na koji je Vorbjov procijenio svoju ljubimicu.

Od potencijalnog kupca traži ni manje ni više nego 10 miliona rubalja (skoro 270.000 KM), što je iznos koji premašuje cijenu superautomobila poput Chevrolet Corvette Z06, Mercedesa AMG GT, Porschea 911 GT3, Nissana GT-R

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije