BMW 2002 turbo: Rođen u nevrijeme

Radiosarajevo.ba
BMW 2002 turbo: Rođen u nevrijeme
/ Foto: BMW
Sjećanje na legendarni '2002 turbo', jedan od najsjajnijih dijamanata u bogatoj kolekciji BMW-a, koji je imao samo jednu manu – nastao je u pogrešnom trenutku.

Među automobilima koji je obilježili drugu polovinu 60-tih i prvu 70-tih bila je, bez ikakvih sumnji, BMW-ova serija '-02'. Dobre prodajne rezultate pratili su veliki uspjesi na trkačkim stazama, pa je gotovo nemoguće pobrojati sve trijumfe i titule na sportskoj sceni.

Iako je 1968. godine Dieter Quester s BMW-om 2002 osvojio Svjetsko prvenstvo turističkih automobila, konkurencija je svakim danom jačala i prijetila da preuzme primat u "sport-touring".

To je bio dovoljan razlog da stručnjaci njemačkog koncerna naprave novi motor sa turbo punjačem, koji je trebao biti spreman već za narednu takmičarsku sezonu.

"Nikada ranije nismo pravili turbo motor," pričao je Paul Rosche, jedan od čelnika BMW-ovog razvojnog tima, "to je bilo potpuno novo iskustvo. Jednostavno smo postavili turbinu na serijski motor BMW-a 2002."

Tromjesečni period testova novog agregata obilježile su mnoge eksplozije motora, ali je prvi BMW turbo, ipak, debitovao na stazi Snetterton u Engleskoj.

Automobil nije stigao do cilja, ali je turbo motor dokazao svoju vrijednost kada je odveo Questera do nove titule – evropskog šampiona, ovaj put sa BMW-om 2002 turbo.

Iako je takmičarski BMW 2002 turbo proizveden 1969. godine, tek 1973. je model bio dostupan tržištu u vidu cestovne varijante.

Stručnjaci iz BMW-a postigli su cilj: Stvoren je automobil koji je istovremeno dobijao utrke, te nudio brzu, ugodnu i bezbjednu gradsku vožnju.

Recept je isti kao i na primjeru trkačke verzije –  "običnom" BMW-u 2002 tii (130 KS; 193 km/h) dodat je turbo-punjač KKK (Kuhnle, Kopp & Kausch), dok je kompresija smanjena na 6,9:1.

Ovim zahvatom dobilo se 40-tak "konja, pa je turbo "zvijer" sa 170 KS dostizala brzinu od 211 km/h, dok joj je za ubrzanje od nule do 100 km/h bilo potrebno manje od osam sekundi!

Svi dijelovi ukomponovani su tako da pruže optimalne performanse. Turbo punjač stupao je na scenu već na malom broju obrtaja pružajući, na primjer, priliku za vožnju pri 2500 obrtaja u četvrtoj brzini, a velika snaga je bila "upakovana" u novu, specijalno dizajniranu i ojačanu šasiju urađenu takođe na bazi prethodnika '2002 tii'.

BMW 2002 turbo imao je nezavisni ovjes sa torzionim stabilizatorima, naprijed ramena sa oprugama, polukrutu zadnju osovinu, ventilirajuće disk kočnice naprijed i ojačane zadnje doboše.

Instrument tabla urađena je u crvenoj boji, za razliku od crne koja preovladavala u unutrašnjosti automobila. Sportska sjedišta i volan sa tri prečage zaokružili su sliku o drumskom trkaču iz Münchena.

Mahle je izradio specijalne točkove za Michelinove radijalne XWX gume 185/70x13s. Automobil je ponuđen samo u bijeloj ili srebrnoj boji, kojima su se dodavale plave, crvene i ružičaste trake na bokovima i prednjem spojleru – simbol sportskog odjeljenja BMW-a.

Cijena od 18.720 maraka u Njemačkoj bila je sve samo ne niska za to vrijeme, ali, ipak, realna za ono što je automobil pružao. Užitak je valjalo platiti, što se osjetilo i u visokoj potrošnji od 17 litara na 100 kilometara.

Ipak, uprkos sjajnim karakteristikama, proizvedena su samo 1.672 primjerka. Životni vijek cestovne verzije BMW-a 2002 turbo poklopio se sa velikom naftnom krizom u svijetu, što je "pokopalo" ovaj sjajni model, a istovremeno dobijelo uspjehu VW Golfu.

U to doba su cijene barela nafte preko noći dvostruko rasle, što je dovelo do ograničenja brzine na njemačkim auto-putevima na 100 km/h. Vožnju automobila snage 170 "konja" brzinom od 100 km/h na auto-putu neki su upoređivali s "operacijom na otvorenom srcu bez anestezije".

Zato je već 1974. godine posljednji '2002 turbo' sišao sa proizvodne trake, kada ga je zamijenila izuzetno uspješna "serija tri".

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije