Audi Sport Quattro: Legendarni model iz 1984. prodat po rekordnoj online cijeni

J. M.
Audi Sport Quattro: Legendarni model iz 1984. prodat po rekordnoj online cijeni
Na tržištu oldtimera Audi Sport Quattro smatra se jednim od najpoželjnijih modela što je pokazao slučaj iz Berlina.

Naime, tamo je odlično očuvan primjerak sportskog automobila iz 1984. godine ovih dana prodat po cijeni od 425.000 eura. Fantastičan iznos obzirom na činjenicu da je prije 3,5 decenije cijena novog Audi Sport Quattra bila 200.000 njemačkih maraka. 

Napravljeno je ukupno 220 primjeraka sjajnog Audija u cilju dobivanja homologacije za FIA-inu grupu B Svjetskog rally prvenstva. Drumsku verziju pokreće 5-cilindrični 2,1 litarski turbobenzinac snage 306 "konja".

audi_sport_quattro_02.jpg - undefined

Foto: ClassicTrader

Iako je prava lokacija legendarnog modela bila trkačka staza, ipak je privatnim kupcima isporučeno 170 vozila. Neki od njih završili su također na sportskim stazama pa je dobro očuvan Sport Quattro rijetkost u 2019. godini.

"Koliko mi je poznato, 425.000 eura plaćenih za ovaj Sport Quattro je najviša cijena ikad postignuta na online tržištu za pomenuti Audijev model", rekao je Christian Plagemann, direktor Classic Trader GmbH, platforme koja je ponudila automobil prodavca Pre Selecta iz Berlina.

audi_sport_quattro_03.jpg - undefined

Foto: ClassicTrader

Identitet kupca crvenog Audija nije saopćen, zna se samo da je riječ o Portugalcu. Prema podacima s tržišta oldtimera, cijena Audi Sport Quattra skočila je za 150 posto samo u proteklih devet godina. Još 2010. godine Sport Quattro mogao se nabaviti za "svega" 170.000 eura. 

Ipak, nije oboren apsolutni rekord u cijeni Sport Quattra: Na londonskom Sotheby'su primjerak namijenjen britanskom tržištu 2016. godine dostigao je cijenu od 486.000 eura.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije