Zimska alternativa: Šta morate znati o univerzalnim gumama za sva godišnja doba

J. M.
Zimska alternativa: Šta morate znati o univerzalnim gumama za sva godišnja doba
Na početku svake zimske sezone ponovo se javlja pitanje: Da li je dobro na automobil montirati univerzalne (svesezone ili cjelogodišnje) gume?

Cjelogodišnji pneumatici postaju sve popularniji, ne samo među vozačima koji žele uštedjeti dvije godišnje promjene pneumatika. Ranije se na cjelogodišnje gume gledalo kao na kompromis između specijaliziranih zimskih i ljetnih pneumatika.

Činjenica da se u slučaju nove generacije univerzalnih guma radi o modificiranim zimskim gumama, te da živimo u vremenu kada je sve manje sniježnih dana tokom najhladnijeg godišnjeg doba.

dijagram_gume_01.jpg - undefined

Infografika: TCS/Radiosarajevo.ba

Sve je to dovelo do novog fenomena: Mnogi se odlučuju da tokom zime montiraju univerzalne gume umjesto klasičnih pneumatika s pahuljicom, a dolaskom proljeća vraćaju se na ljetne gume!

Posljednji test ADAC-a pokazao je zanimljive rezultate. Testirano je devet univerzalnih guma ali i njihove karakteristike u poređenju sa zimskim i ljetnim gumama u različitim uslovima.

Test je obuhvatio gume dimenzija 175/65 R14 koje se montiraju na male automobile. Ovakva vozila najčešće se koriste u gradskom saobraćaju pa su i manji zahtjevi u zimskim uslovima.

Ako bismo koristili ocjene iz našeg osnovnoškolskog sistema, na testu ADAC-a četiri univerzalne gume prošle su s "trojkom", a pet pneumatika s "dvojkom".

Najbolje je prošla guma Nexen N blue 4Season, "trojke" su zaslužili i Continental AllSeasonContact, Goodyear Vector 4Seasons Gen-2, Nokian Weatherproof, a "dvojke" Firestone Multiseason, Maxxis AllSeason AP2, Vredestein Quatrac 5, Hankook Kinergy 4s H740 i Michelin CrossClimate.

tabela_guma_01.jpg - undefined

Infografika: Radiosarajevo.ba

Nexen N blue 4Season je pobijedio na testu zahvaljujući najbolje uravnoteženim karakteristikama jer nije imao najbolje ocjene ni na snijegu, ni mokroj ni suhoj cesti.

Ukupna ocjena se daje na pomalo neobičan način: Umjesto suhog prosjeka, poredak se formira na osnovu najgore ocjene po kriterijima važnim za sigurnost (snijeg, suha i mokra cesta).  

A kada bi uzelo "najbolje od najboljeg", onda bi takva idealna univerzalna guma vjerovatno bila bolja od specijalizirane zimske: Na snijegu i mokroj cesti ima minimalno duži kočioni put, a osjetno kraći na suhoj cesti.

Problem je što takva idealna cjelogodišnja guma ne postoji: Tako je Michelin CrossClimate druga najbolja guma na testu na suhoj cesti, ali najgora na snijegu!

dijagram_gume_02.jpg - undefined

Infografika: TCS/Radiosarajevo.ba

Stoga potencijalnim kupcima univerzalnih guma savjetujemo da analiziraju specifične karakteristike u različitim uslovima – prednosti i nedostatke – i skladu s tim obave eventualnu kupovinu. Jak adut univerzalnih guma su i dobre ocjene za umjereno habanje

Savjet eksperata ADAC-a: Za vozače koji žive na prostorima bez snijega i ekstremnih "minusa", ne planiraju skijati ili ljeti voziti na odmor na topli jug Europe, univerzalne gume su prihvatljiva alternativa. 

dijagram_gume_03.jpg - undefined

Infografika: TCS/Radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije