Zemlja u koju često putujemo: Tokom ljeta zabranjeno je korištenje zimskih guma

J. M.
Zemlja u koju često putujemo: Tokom ljeta zabranjeno je korištenje zimskih guma

Od 15. aprila prestala je obaveza posjedovanja zimske opreme na vozilima. Međutim, dolaskom proljeća mnogi vozači, pogotovo na našim prostorima, na svojim automobilima zadržali su zimske gume jer – za razliku od obaveze posjedovanja zimske opreme – tokom toplijih mjeseci ne postoji nikakvo ograničenje kada je riječ o automobilskoj obući.

Od 15. aprila dovoljno je samo da guma ima minimalnu dubinu profila, a smješa, starost, namjena – sve je ostavljeno vozaču na volju. Nažalost, mnogi su nesvjesni opasnosti i nedostataka zimskih guma na višim temperaturama – dužeg kočionog puta, slabije upravljivosti, rasta potrošnje goriva, habanja pneumatika…

Na našem kontinentu postoji zemlja koja je zakonski zabranila korištenje zimskih i cjelogodišnjih guma od kasnog proljeća do početka jeseni! Naime, od 15. maja do 14. oktobra u Italiji se primjenjuje ograničena zabrana zimskih i cjelogodišnjih guma, a  prekršitelji mogu očekivati visoke novčane kazne.

Doduše, prema uredbi Ministarstva prometa Italije, vozači mogu koristiti i zimske i cjelogodišnje gume, ali ne sve!

Zabrana zimskih guma odnosi se samo na vozila koja koriste pnemumatike brzinskih indeksa L, M, N, P ili Q. Ovi indeksi označavaju maksimalnu brzinu koju dozvoljavaju gume.

Tako s gumom indeksa L smijete voziti najviše 120 km/h, M – 130 km/h, N – 140 km/h, P – 150 km/h, Q – 160 km/h. U zemljama EU u saobraćajnim dozvolama upisan je brzinski indeks guma na vozilu, dok ga naši vozači mogu pročitati direktno na pneumatiku.

Ako se tokom inspekcije italijanske policije utvrdi da se krši zabrana zimskih guma, prekršitelji mogu računati s paprenom novčanom kaznom – od 419 do 1.682 eura.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije