Zeleni umjesto crvenog vala: Ušteda goriva i zaštita čovjekove okoline

Radiosarajevo.ba
Zeleni umjesto crvenog vala: Ušteda goriva i zaštita čovjekove okoline
Odluka njemačkog Saveznog upravnog suda kojom se lokalnim zajednicama dozvoljava da zabrane vožnju dizelaša u prvi plan je dovela problem zagađenja čovjekove okoline u gradovima.

Vlasti razvijenih zemalja propagiraju korištenje električnih automobila, bicikala, sredstava javnog prijevoza, no smanjenje zagađenja moguće je postići i defanzivnim stilom vožnje automobila koje pokreću klasični motori s unutrašnjim sagorijevanjem.

Polazak uz nagla ubrzanja, oštra kočenja, sve to povećava potrošnju goriva, štetnih emisija, nivo buke, čak i vrijeme vožnje.

Analiza njemačkog automobilskog kluba ADAC-a, prikazana u animaciji, otkriva da korištenje "zelenog vala semafora" u urbanim sredinama smanjuje emisiju azotnih oksida za 33 procenata, čestica za 27 posto i emisije ugljedioksida za 15 procenata.

Ušteda u potrošnji goriva varira od modela do modela, ali nije manja od dva litra na 100 kilometara.

Nažalost, na našim prostorima još uvijek je nedovoljno semafora za sinhronizirani "zeleni val", a upravo to saobraćajni eksperti vide kao jedan od najznačajnijih faktora smanjenja zagađenja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije