Vrijeme je za promjenu obuće: Ovo su najbolje ljetne gume za kompaktne automobile

J. M.
Vrijeme je za promjenu obuće: Ovo su najbolje ljetne gume za kompaktne automobile
Od danas je na cestama BiH prestala obaveza posjedovanja zimske opreme u automobilu.

 Iako nas je zima odavno napustila, ipak je zakonski tek od 15. aprila dozvoljeno odložiti zimske pneumatike ili izvaditi lance za snijeg iz prtljažnika.

Dolazak proljeća znači povratak na ljetne gume o čijim smo prednostima pisali jučer.

Onima koji nabavljaju ljetne gume pokušat ćemo pomoći prenošenjem rezultata testa ljetnih guma koje su organizirali ugledni automobilski klubovi – njemački ADAC i austrijski ÖAMTC,

Prenosimo rezultate testa ljetnih guma dimenzija 195/65 R15. Ova "veličina" je jedna od dvije najprodavanije dimenzije automobilske obuće jer je koriste automobili subkompaktne (Fabia, Polo, Clio, Ibiza, P208, Corsa…) i kompaktne klase (Golf, Octavia, Megane, P308, Astra…).

Montirane na VW Golf 7, gume su testirane po pet kriterija – ponašanje na suhoj cesti, ponašanje na mokroj cesti, potrošnja goriva, habanje, buka.

Preporuka koju dobijaju gume dobijena je na osnovu ukupne ocjene po pojedinačnim kriterijima (ocjene su date po njemačkim mjerama: 0,5 najbolja; 5,5 najgora).

Kako bi natjerali proizvođače pneumatika da naprave "uravnotežene" gume po svim parametrima, ispitivači ADAC-a su od prije nekoliko godina pooštrili ocjenjivanje i preporuku.

Ukoliko neka guma na pojedinačnom ispitivanju vožnje na suhom, mokrom, potrošnji goriva ili habanju dobije ocjenu koja je lošija od srednje ocjene, onda se za konačnu ocjenu i preporuku uzima taj najslabiji rezultat.

U tabelama možete vidjeti rezultate svih guma kao i njihove prednosti i nedostatke. Kako su prošle gume dimenzija 195/65 R15?

Posebno preporučljive

Pirelli Cinturato P1 Verde

Bridgestone Turanza T001

Continental ContiPremiumContact 5

Goodyear EfficientGrip Performance

Esa-Tecar Spirit 5 HP

Preporučljive

Dunlop Sport BluResponse

Nokian Line

Vredestein Sportrac 5

Aeolus PrecisionACE2 AH03

Kumho Ecowing ES01 KH27

Michelin Energy Saver+

Sava Intensa HP

Semperit Comfort-Life 2

Hankook Ventus Prime3 (K125)

Maxxis Premitra HP5

Uslovno preporučljiva

GT Radial Champiro FE1

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije