Vječita dilema o prvenstvu na raskrsnici: Hitna pomoć ili zeleno svjetlo

Radiosarajevo.ba
Vječita dilema o prvenstvu na raskrsnici: Hitna pomoć ili zeleno svjetlo
/ printscreen
Jučerašnja scena iz ruskog Uljanovska je mnogo puta viđena širom svijeta. Vozilo hitne pomoći, s upaljenim svjetlosnim signalom, ulazi "u raskrsnicu" i sudara se s terencem UAZ Patriot kojem je bilo upaljeno zeleno svjetlo na semaforu.

Ko je kriv, šta kaže zakon u ovakvim situacijama? Savjesni vozači će svakako propustiti vozilo hitne pomoći koje žuri ukazati pomoć, međutim situacija nije tako jednostavna u situacijama, kakva je ova iz Rusije.

Razlog: Teško je uočiti dolazak ambulantnog vozila, bez obzira na upaljena rotaciona svjetla. 

Uostalom, u Zakonu o sigurnosti na cestama BiH (ali i većine drugih zemalja) stoji da vozila hitne pomoći imaju pravo prvenstva prolaza u odnosu na sva druga vozila kad posebnim uređajima daju svjetlosne i zvučne znakove, osim u odnosu na vozila koja se kreću raskrsnicom na kojoj je saobraćaj reguliran svjetlosnim saobraćajnim znakovima ili znakovima ovlaštenog lica, pod uvjetom da ne ugrožavaju sigurnost drugih učesnika u saobraćaju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije