Umro Ferdinand Piëch: S Klausom Kinkelom je 1998. otvorio fabriku VW Sarajevo

J. M.
Umro Ferdinand Piëch: S Klausom Kinkelom je 1998. otvorio fabriku VW Sarajevo
Foto: Spiegel / Piëch i Kinkel u Sarajevu 1998. godine

Bivši direktor Volkswagena prof. Dr. Ferdinand Piëch preminuo je u nedjelju navečer u njemačkom Rosenheimu.

Tako je okončan život jednog od najsposobnijih automobilskih menadžera svih vremena, čovjeka koji je Volkswagen učinio gigantom.

Karijeru u automobilskoj industriji počeo je 1963. godine diplomskim radom sa svojim ujakom Ferryjem Poscheom, a tema je bio razvoj motora Formule 1.

Tokom karijere diplomirani inženjer mašinstva zauzimao je različite menadžerske pozicije u Audiju i Volkswagenu i do smrti ostao vlasnik 14 posto Porscheovih redovnih akcija.

Ferdinand Piëch - undefined

Ferdinand Piëch (AMP)

Godine 1993. godine prešao je iz Audija, koga je učinio premium brandom, na mjesto prvog čovjeka Volkswagen koncerna.

Na ovoj funkciji bio je do 2002. godine, potom je sjedio u nadzornom odboru Volkswagena, sve dok 2015. nije podnio ostavku zbog neslaganja s generalnim direktorom Martinom Winterkornom.

Ferdinand Piëch, kojeg često nazivaju Patrijarhom, bio je poznat po beskompromisnom stilu vođenja, ali i po pažnji prema detaljima i često revolucionarnom razvoju motora. Njegova ideja je Audi Quattro pogon na sva četiri točka u sportskim i luksuznim automobilima.

Iz vremena dok je Ferdinad Piëch komandovao koncernom Volkswagen, ostala je upamćena njegova posjeta Sarajevu.

Zajedno s tadašnjim njemačkim ministrom vanjskih poslova Klausom Kinkelom i predsjedavajućim Predsjedništva BiH Alijom Izetbegovićem, Piëch je 1998. godine u Sarajevu otvorio obnovljenu fabriku VW Sarajevo u kojoj je počela montaža Škode Felicije.

Kasnije su se u Vogošći sastavljali i drugi modeli VW koncerna, a danas se proizvode dijelovi za brojne automobilske proizvođače.

spiegel_piech.jpg - undefined

Foto: Spiegel

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije