Tržište novih vozila u BiH: Škoda i VW bez premca, Octavia top model u 2018.

J. Mržljak
Tržište novih vozila u BiH: Škoda i VW bez premca, Octavia top model u 2018.
Tokom prošle godine u BiH je registrirano 10.990 novih putničkih i lakih dostavnih vozila.

To je brojka koju je objavila Međunarodna organizacija za analizu automobilskih tržišta Jato, a na osnovu podataka Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA).

Od skoro 11 hiljada novoregistriranih novih vozila, na putničke automobile i kombije (1+8 sjedišta) otpada 8.372 vozila, dok ostatak od 2.618 vozila čine laka dostavna vozila.

trziste_01.jpg - undefined

Infografika: Radiosarajevo.ba

Međutim, omjer putničkih i dostavnih vozila treba uzeti s malom rezervom jer su mnogi kupci putničkih automobila, nakon što bi preuzimali ključeve novog vozila, pravili konverziju u dostavnjaka. Izbacivanjem zadnje klupe, odvajanjem teretnog prostora od vozača i suvozača, automobil se pretvori u dostavnjak, a kupac dobije povrat PDV-a.

Tako se desio paradoks da je Škoda Fabia "broj 1" među registriranim modelima novih "dostavnih vozila" iako češki proizvođač na bh. tržištu, barem formalno, uopšte nema u ponudi privredno vozilo!

trziste_02.jpg - undefined

Infografika: Radiosarajevo.ba

"Mi smo isporučili više od 1.800 vozila marke Škode, i to putničkih automobila. Sve konverzije i pretvaranje u dostavne verzije radili su kupci prije registracije", za portal Radiosarajevo.ba je prokomentirao Kemal Mušović, produkt, marketing i PR menadžer Škode u BiH, i sâm iznenađen brojkom o 223 registrirane Škode Fabije u dostavnoj verziji.

Uprkos "odlivu" ukupno 360 prodatih vozila u "račun" dostavnjaka, Škoda je jubilarnu 20. godinu održala titulu najprodavanije marke putničkih automobila u BiH.

Prema podacima IDDEEA-e Škoda je prodala 1.805 registriranih vozila (uvoznik je kupcima isporučio 1.808 vozila), od kojih je 1.445 registrirano kao putnički automobili. Uz to, Škoda Octavia je najprodavaniji model na bh. tržištu, Fabia je na četvrtom mjestu po broju "putničkih" registracija (drugom po ukupnoj prodaji), a Rapid na sedmoj poziciji.

Vedad Terzić (Škoda BH) - undefined

Vedad Terzić (Škoda BH)

"Protekla godina je bila jako uspješna za Škodu. Isporučeno je ukupno 1.808 novih Škoda vozila što je bilo dovoljno za lidersku poziciju i tržišno učešće od 20 posto, prema zvaničnoj evidenciji registriranih vozila. U 2018. godini Škoda u BiH je ostvarila i rekordnu prodaju u jednom mjesecu kada je u septembru isporučeno 211 vozila, što je najbolji mjesečni prodajni rezultat u proteklih sedam godina. Kupci su još jednom prepoznali kvalitet i vrijednost Škoda vozila, posebno modela Fabia i Octavia, dva najprodavanija automobila u BiH u 2018. godini", za portal Radiosarajevo.ba je rekao Vedad Terzić, brand menažer Škode u BiH.

Kao i ranijih godina, najžešći konkurent Škode došao je iz vlastite kuće. Volkswagen je na drugom mjestu među putničkim vozilima, a ponovo šampion među lakim dostavnjacima. Ako se u obzir uzmu obje kategorije vozila, Volkswagen kao brand prodao je najviše vozila u BiH.

Među 1.419 registriranih novih putničkih Volkswagena najtraženiji su bili Golf (464) na drugom i Passat (359) na trećem mjestu liste top-modela.

VW Golf - undefined

VW Golf, drugi najprodavaniji model (Foto: J. M. / Radiosarajevo.ba)

U "top 10" poretku marki putničkih automobile nalaze se i Opel (684), Toyota (587), Dacia (562), Renault (454), Mercedes (367), Peugeot (365), Hyundai (356) i Audi (299).

Nakon Škode Octavije, VW Golfa i VW Passata, na listi najprodavanijih putničkih automobile nalaze se i Škoda Fabia, Dacia Duster, Opel Astra, Škoda Rapid, Hyundai Tucson, Dacia Sandero, Toyota Yaris, VW Polo, Renault Megane, Toyota Corolla…

Kako se automobilsko tržište fragmentira na sve više novih klasa i podklasa, teško je proglasiti bestsellere bh. tržišta po klasama.

Po tradiciji, BiH nije obećana zemlja za najmanje gradske automobile (A-segment), a u prošloj godini najprodavaniji su bili Suzuki Ignis (46), Volkswagen Up! (34) i Toyota Aygo (28).

Dacia Duster - undefined

Dacia Duster, najprodavaniji SUV (Foto: J. M. / Radiosarajevo.ba)

Među superminijima (B-segment) najtraženija je Škoda Fabia, slijede Dacia Sandero, VW Polo i Toyota Yaris. Kada je riječ o sve popularnijim limuzinama i hatchback modelima na granici između B- i C-segmenta, bestseller je Škoda Rapid, a slijede Peugeot 301 i Fiat Tipo.

VW Golf je šampion među kompaktima (ispred Opel Astre i Renault Megana), samo ako bestseller bh. tržišta Škodu Octaviju smjestimo "pola klase" više – na granicu između C- i D- segmenta.

VW Passat je najprodavaniji model srednje klase (D-segment), a Mercedes E-klase više srednje klase (E-segment), ujedno i bestseller među premium automobilima.

Dacia Duster (279) je najprodavaniji SUV ispred Hyundai Tucsona (204) i VW Tiguana (116), dok su Fiat 500L i Opel Vivaro na prvom mjestu među MPV vozilima, odnosno kombijima.

Bh. tržište novih vozila

Marke: Škoda 1445; Volkswagen 1419; Opel 684; Toyota 587; Dacia 562; Renault 454; Mercedes 367; Peugeot 365; Hyundai 356; Audi 299; Citroen 258; KIA 235; Suzuki 205; Seat 149; Fiat 141; BMW 140; Ford 139; Nissan 133; Volvo 116; Porsche 62; Mazda 56; Lada 54; Land Rover 44; Jeep 31; Jaguar 19; Infiniti 16; Alfa Romeo 13; Mini 5; Subaru 4; GAZ 4; Mitsubishi 3; Lexus 2; Smart 1; DS 1; SsangYong 1; Honda 1; Ferrari 1.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije