Sezona polena: Šta da rade vozači koje pate od peludne alergije

J. M.
Sezona polena: Šta da rade vozači koje pate od peludne alergije
Peludna groznica, odnosno sezonski alergijski rinitis je alergijska bolest gornjih dišnih puteva, nosa i paranazalnih sinusa koja se javlja sezonski, u vrijeme kada se u zraku nalaze čestice peludi.

Sezonski alergijski rinitis u našim krajevima uzrokuje pelud sa stabala, trava ili korova. U vrijeme cvjetanja, i vozači se suočavaju sa znatnom koncentracije peludi u zraku i peludnom groznicom.

Kihanje je samo jedna od reakcija tijela na povećanu koncentraciju polena, no može imati opasne posljedice u saobraćaju.

Achmed Leser iz TÜV Thüringena, njemačke organizacije za tehnički nadzor, objašnjava da vozač izložen kihanju zbog peludne groznice za upravljačem prelazi "naslijepo" oko 14 metara u uslovima gradskog saobraćaja što može biti kobno.

Leser preporučuje da se osobe koje pate od alergija dobro pripreme za sezonu polena. Svako ko je alergičan na pelud treba redovno održavati filtere sistema za klimatizaciju ili ventilaciju u vozilu te na vrijeme mijenjati filtere.

Također preporučuje da se na klima uređaju aktivira funkcija recirkulacije svježeg zraka, naravno uz zatvoranje prozora u vozilu. Redovito čišćenje unutrašnjosti vlažnom krpom pomaže pri uklanjanju alergena iz putničke kabine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije