Rover 100 i Honda Jazz na crash testu: 20-godišnji napredak u sigurnosti

Radiosarajevo.ba
Rover 100 i Honda Jazz na crash testu: 20-godišnji napredak u sigurnosti
/ printscreen
Često se može čuti proizvoljno razmišljanje da su prije 20 godina automobili bili bolji nego danas.

A kada se uporede vozne karakteristike, oprema, udobnost ispada da su današnji automobili svojevrsna SF-vozila u poređenju s modelima od prije dvije decenije.

Oblast u kojoj je automobilska industrija napravila najveći iskorak je – sigurnost. Dokaz za ovu tvrdnju je crash test dva mala gradska automobila – Rovera 100 iz 1997. godine i nove Honde Jazz.

Nakon što se vide posljedice zabijanja dva modela u prepreku brzinom od 64 km/h – razlika je "drastična", što bi rekli Nadrealisti. 

Nije slučajno Rover 100 odabran za ovo poređenje jer se radi o automobilu čiji je crash test utjecao na promjenu percepcije prema sigurnosti vozila.

Kada su eksperti organizacije EuroNCAP, zadužene za provedbu crash testova, prije 20 godina objavili šokantne snimke sudara malog Rovera i samo jednu osvojenu zvjezdicu – javnost je bila uznemirena.

Britanski policajci odbijali su patrolirati u ovom modelu, a mlade majke nisu željele voziti djecu čak ni na najkraćim relacijama. Imidž automobila bio je toliko narušen da je Rover odlučio prekinuti proizvodnju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije