Rizik za ljude i životinje: Kako pravilno osigurati kućne ljubimce u automobilu

J. M.
Rizik za ljude i životinje: Kako pravilno osigurati kućne ljubimce u automobilu
/ Foto: DVR
Za vlasnike kućnih ljubimaca odlazak na godišnji odmor predstavlja izazov, pogotovo ako se radi o transportu najvjernijih četveronožnih prijatelja.

U nekim europskim zemljama postoji zakonska obaveza pravilnog osiguranja pasa, a oni koji se ne pridržavaju propisa riskiraju novčanu globu i nekoliko kaznenih poena.

Na našim prostorima nije tako razvijena svijest čak i kada se radi o prijevozu ljudi, ali zbog sigurnosti životinja (i ljudi) treba obratiti pažnju na rizike. Jer, pas težine 20-ak kilograma može u slučaju udesa dobiti 20 puta veću masu i predstavljati smrtonosnu opasnost za saputnike u vozilu. Postoje nekoliko načina osiguranja pasa u automobilu.

Najčešće se koriste transportni boksovi koji moraju biti odgovarajućih dimenzija da životinja stoji uspravno, može leći i okrenuti se. Također, vrlo bitan detalj je dobra ventilacija transportnog boksa. Bolji boksovi izrađeni su od metala u odnosu na plastične, a ne preporučuje se njihovo postavljanje na zadnju klupu zbog nemogućnosti učvršćenja.

Foto: kombi.de - Rizik za ljude i životinje: Kako pravilno osigurati kućne ljubimce u automobilu

Foto: kombi.de

Ako nije moguće pravilno učvrstiti boks u prostor za noge ispred zadnjih sjedišta, kod hatchbacka i karavana može se postaviti poprečno iza naslona zadnje klupe i učvrstiti odgovarajućim zakačkama ili pojasima.

Kako bi se i tokom vožnje moglo pristupiti životiniji, može se izvaditi polica ili roletna iz prtljažnika, ali vodeći računa o tome da teret ne ugrozi sigurnost putnika.

Prije putovanja pse treba navikavati na ovu vrstu "zatvora", a najbolje još u kući u boks postavljati deku ili jastuk da lakše savladaju novo okruženje.

Ni po koju cijenu kućne ljubimce ne voziti u klasičnom limuzinskom prtljažniku sedana jer će ostati bez vazduha!

U posljednje vrijeme popularni postaju sigurnosni pojasi za pse. Poseban pojas zaveže se oko prsa životinje i zatim učvrsti još jednim kaišom ili direktno na kopču sigurnosnog pojasa na zadnjem sjedištu.

Foto: DVR - Rizik za ljude i životinje: Kako pravilno osigurati kućne ljubimce u automobilu

Foto: DVR

Voditi računa da pojas bude izrađen od stabilnog materijala, odnosno da je kopča metalna a ne plastična. Ovaj način transporta "zahvalan" je i zbog mogućnosti da se pas nagrađuje hranom za strpljenje i tako navikava na vezivanje.

Smještaj psa u prostor koji je rešetkom odvojen od putničke kabine može poslužiti u slučaju nedostatka boksa ili sigurnosnog pojasa za kućnog ljubimca. Rešetka sprečava katapultiranje životinje među putnike u slučaju udesa, ali pruža slabu zaštitu četveronožnom ljubimcu. Sličan koncept, sa mrežom umjesto rešetke, manje se preporučuje.

Foto: kleinmetall.de - Rizik za ljude i životinje: Kako pravilno osigurati kućne ljubimce u automobilu

Foto: kleinmetall.de

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije