Provjerite da slučajno nemate u kolekciji: Autić koji vrijedi 100.000 dolara

J. M.
Provjerite da slučajno nemate u kolekciji: Autić koji vrijedi 100.000 dolara

Kolekcionarski "autić" igračka Chevrolet Camaro procijenjena je na 100.000 dolara, što je vrijednost četiri nova "prava" automobila ovog tipa u baznoj verziji!

O čemu je riječ? Kolekcionari igračaka znaju da se tajna enormnih cijena malih modela automobila krije u njihovoj starosti i raritetu. Kao i kod svih drugih kolekcionarnskih dragulja – što je predmet stariji i izrađen u manje primjeraka, to mu je vrijednost veća.

A u slučaju Chevrolet Camara kompanije Hot Wheels iz 1968. godine riječ je o, po svemu sudeći, jedinom primjerku. "Kvaka" je u bijeloj boji kolekcionarskog automobila proizvedenog u Hong Kongu. Samo su prototipovi modela obično premazivani bijelom bojom kako bi se provjerilo imaju li oštećenja. 

Takve kopije nisu išle u prodaju, ali ponekad su greškom ipak poslane u prodavnice. Navodno se to dogodilo u slučaju bijelog Camara, modela čiji serijski uzorci igračaka koštaju 59 centi.

Automobil je pronašao kolekcionar igračaka Joel Magee, ekspert u ovoj oblasti koji je objasnio da kolekcionari imaju neke od tih bijelih Chevroleta, ali svi su napravljeni u SAD-u, a ne u Hong Kongu što njegovom modelu daje još veću egzotičnost.

camaro_igracka_02.jpg - undefined

Foto: Joel Magee

Ako ste kolekcionar igračaka, za svaki slučaj provjerite da neki primjerak nije zalutao u vašu riznicu. Isplatit će se jer su stručnjaci potvrdili da bijeli Camaro zaista vrijedi 100.000 dolara. Magee kaže da ga neće prodati već pokazivati na kolekcionarskim kongresima i na izložbama igračaka.

Uzgred, isti bijeli Camaro, sličan onome koji je pronašao Magee, ali izrađen u SAD-u, koštao je "samo" tri hiljade dolara.

Promatračima sa strane teško su objašnjive astronomske vrijednosti rijetkih kolekcionarskih automobila igračaka.

Najskuplja igračka Hot Wheelsa je ružičasti Volkswagen pickup iz 1969. godine čija je vrijednost procijenjena na nevjerovatnih 175.000 dolara - a sve zbog činjenice da se greškom dizajnera daska za surfanje (koja je došla s autićem) nije uklapala u putnički prostor. Kasnije je dizajn promijenjen i daska je počela da se pričvršćuje sa strane, a dva primjerka s "pogrešnim" dizajnom vrijede čitavo bogatstvo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije