Lada opozvala 41.507 vozila modela Vesta zbog neobičnog razloga

J. M.
Lada opozvala 41.507 vozila modela Vesta zbog neobičnog razloga
Najveći ruski automobilski proizvođač AvtoVAZ mora opozvati 41.507 primjeraka modela Lada Vesta. Riječ je o automobilima prodatim od jula 2017. godine do danas na tržištu Rusije.

Razlog za opoziv je neobičan - boja rezervnog točka. Automobili su opremljeni pneumaticima Pirelli Cinturato P1 dimenzije 185/65 R15, no problem je "rezerva" u prtljažniku.

U slučaju Lade Veste to je guma Formula Energy iste dimenzije (185/65 R15) koju proizvodi Pirellijev ruski brand pneumatika.

Rusija spada u zemlje u kojima je zakonski obavezno da točak "privremene" rezervne gume (različite po konstrukciji od glavnih guma) mora biti drugačije obojen od četiri glavna točka.

Stoga će AvtoVAZ obavijestiti vlasnike Lada Veste da se obrate najbližem servisnom centru. Tamo će im, o trošku proizvođača, ispuniti zakonsko prilagođavanje kako bi spoljna strana "privremenog" točka imala boju drugačiju od boje serijskih točkova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije