Koliko je siguran RAV4: Toyota odgovorila nakon debakla SUV-a na testu losa

J. M.
Koliko je siguran RAV4: Toyota odgovorila nakon debakla SUV-a na testu losa

Toyota se ponovo našla u središtu pažnje automobilske javnosti nakon debakla nove generacije modela RAV4 na testu izbjegavanja losa. Dešava se to skoro tri godine nakon što se na istom testu švedskog magazina Teknikens Värld (Tehnološki svijet) zamalo prevrnuo pickup Toyota Hilux.

Pogledajte debakl Toyote na testu izbjegavanja losa

Evropskoj javnosti test izbjegavanja losa postao je poznat 1997. godine kada su švedski novinari prevrnuli tek predstavljeni Mercedes A-klase.

Test koji je bio obavezan na sjeveru Evrope, gdje postoji velika opasnost od bliskog susreta s divljači na cesti, postao je opšteprihvaćeni kriterij ponašanja stabilnosti vozila.

Svi su počeli ispitivati pri kojoj brzini je moguće naglo skrenuti na lijevu stranu ceste (kako bi se izbjegla prepreka-los) a potom naglo vratiti na desnu stranu (kako se ne bi sudarilo s vozilom koje dolazi iz suprotnog smjera).

Za razliku od prve generacije A-klase i aktuelnog Hiluxa, novi RAV4 nije bio blizu prevrtanja, ali se pokazao prilično nestabilnim i zakačio je čunjeve uz testnu stazu.

"Novi RAV4 nije pogodan za agresivnu vožnju i nije prikladan za oštre manevre. Tokom testa losa, koji je proveden brzinom od 68 km/h, otkrili smo 'opasno ponašanje' SUV-a zbog činjenice da je 'elektronski sistem za kontrolu stabilnosti aktiviran prekasno'. Testirana hibridna verzija crossovera tokom ispitivanja se popela na dva točka, čak i kada je vozilo opterećeno do najviše dopuštene mase, a gume naduvane do maksimuma", objavili su eksperti Teknikens Världa i usput, na primjeru Nissana Qashqaija s prednjim pogonom i Kia Sorenta, pokazali dva SUV-a koja su uspješno položila test losa.

Na odgovor Toyote nije trebalo dugo čekati. Japanski proizvođač izdao je saopćenje u kojem se izražava čuđenje rezultatima testa švedskog magazina.

"Naši kupci nemaju razloga za zabrinutost. Prvo, u fazi razvoja novi RAV4 uspješno je prošao sve interne testove, uključujući i test losa prema metodologiji časopisa Teknikens Värld. Drugo, nakon što je od Teknikens Världa dobila rezultat njihovog istraživanja, Toyota je izvršila ponovljene testove losa na sličnom vozilu s hibridnim pogonskim sistemom i postigla iste pozitivne rezultate kao prethodno u fazi razvoja. Treće, ispitivanja švedskog magazina provedena su pri punom dozvoljenom opterećenju vozila i s najvećim dozvoljenim pritiskom u gumama. Ne znamo parametre tačne raspodjele mase po osovinama, stanja guma i cestovne podloge. Toyota trenutno provodi istragu s Teknikens Världom kako bi utvrdila razlog za nesklad između testova koje je proveo Teknikens Värld i Toyotinih internih testova, u kojima se Toyota RAV4 uspješno nosila s testom losa čak i pri brzinama višim od 70 km/h", poručili su iz Toyote.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije