Europski sukob: Fiat-Chrysler odbio njemački diktat

 Europski sukob: Fiat-Chrysler odbio njemački diktat
/ Foto: Fiat
Predstavnici Fiat-Chrysler Automobila (FCA) odbili su doći na sastanak s njemačkim ministrom saobraćaja Alexanderom Dobrindtom.

Njemački ministar pozvao je predstavnike italijansko-američkog koncerna da daju iskaz u vezi sumnji da njihovi modeli ne ispunjavaju ekološke standarde.

"Nismo obavezni da se javimo njemačkom Ministarstvu saobraćaja", odgovorili su iz Fiat Chryslera.

Ministar Dobrindt pokrenuo je nacionalnu istragu protiv automobila za koje se sumnja da "varaju" s podacima o emisiji štetnih gasova nakon što je njemačka organizacija za zaštitu životne sredine Deutsche Umwelthilfe (DUH) testirala nekoliko dizel-modela od kojih svaki premašio dozvoljene norme.

Među tim modelima bio je subkompaktni crossover Fiat 500X pa je Alexander Dobrindt želio razgovarati s predstavnicima FCA.

Uoči sastanka Dobrint je primio kratko pismo s porukom iz FCA da njemačka vlada nema ovlasti za istragu stranih kompanija.

Stav Fiat-Chryslera podržalo je i italijansko Ministarstva saobraćaja porukom njemačkim kolegama da "ako imaju bilo kakva pitanja za kompanije, trebalo bi o tome raspravljati na ministarskom nivou umjesto direktno s proizvođačima".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije