Yamaha YXZ 1000 R: Sad nešto potpuno drugačije, Sport-Side-by-Side-Vehicle

J. M.
Yamaha YXZ 1000 R: Sad nešto potpuno drugačije, Sport-Side-by-Side-Vehicle
Među ljubiteljima izleta u prirodu sve popularnija su Sport-Side-by-Side vozila za slobodno vrijeme.

Riječ je o nekoj vrsti buggy četverotočkaša s tehnikom enduro motocikala i terenskih automobila, a jedan od najpopularnijih predstavnika klase je Yamaha YXZ 1000 R.

yamaha_yxz_03.jpg - undefined

Foto: Yamaha

Za modelsku 2019. godinu Yamaha je doradila YXZ 1000 R Sport Shift SE , a promjene uključuju novi dizajn karoserije, ali pripremu za ugradnju turbo punjača za povećanje snage 998-kubičnog 12-ventilskog tečno hlađenog trocilindraša.

U tehnička poboljšanja spada i ugradnja novog dvostrukog zračnog hlađenja koje ne samo da sprečava blokiranje u vožnji po blatu i na pijesku, nego reducira toplotu u kabini.

yamaha_yxz_05.jpg - undefined

Foto: Yamaha

Inženjeri su takođe razvili novi zaštitni okvir koji smanjuje opasnost od prevrtanja ali i pruža poboljšanu vidljivost te lakši ulazak i izlazak u vozilo. Zadnji dio je ojačan novom poprečnom strukturom u cjevastoj formi.

Točkovi su obuveni u 29-inčne radijalne pneumatike Maxxis Bighorn koji nude bolju vuču i viši klirens. Kako bi se prijenos prilagodio većim gumama prerađen je sekvencijalni menjač.

yamaha_yxz_04.jpg - undefined

Foto: Yamaha

Naravno, pogon je On-Command, s mogućnošću izbora između 2WD, 4WD i 4WD s blokadom diferencijala.

Nova Yamaha YXZ 1000 R Sport Shift SE bit će dostupna od oktobra, a dotad će Japanci otkriti više detalja o cijeni i performansama. Aktuelna verzija Yamahe YXZ 1000 R košta oko 20 hiljada eura.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije