VW Touareg: Treća generacija dijeli platformu s Q7, Cayenneom, Bentaygom i Urusom

J. M.
VW Touareg: Treća generacija dijeli platformu s Q7, Cayenneom, Bentaygom i Urusom
Volkswagen je nimalo slučajno odabrao peking za promociju novog Touarega. Naime, Kina je, pored Rusije i Zapadne Europe, glavno tržište za plasman Volkswagenovog SUV-a, a očekuje se da će trend biit nastavljen i s trećom generacijom modela.

Novi Touareg narastao je u dužinu i širinu, ali ne i u visinu. Automobil mjeri 4878 mm (+77 mm) između krajnjih tačaka, širok je 1984 mm (+44 mm), dok je visina smanjena na 1702 mm (-7 mm).

vw_touareg_03.JPG - undefined

Foto: VW

Međuosovinsko rastojanje je 2895 mm (+2 mm), a značajno je uvećana zapremina prtljažnika na 810 litara (ranije 697 litara).

Korištenjem legura alumunija koje čine 48 procenata karoserije, masa praznog vozila smanjena je u prosjeku za 100-tinjak kilograma.

Pored rasta dimenzija, glavne novosti nalaze se u unutrašnjosti – virtuelna 12-inčna instrument tabla i moderni infotainment sistem s 15-inčnim touch-screen zaslonom.

vw_touareg_07.JPG - undefined

Foto: VW

Ne treba ni spominjati brojne asistent sisteme poput mogućnosti autonomne vožnje pri brzinama do 60 km/h ili noćnog infracrvenog prepoznavanja pješaka i životinja.

Novi Touareg postavljen je na MLB Evo-platformu koncerna VW koju dijeli s luksuznim SUV modelima Audi Q7, Bentley Bentayga, Porsche Cayenne i Lamborghini Urus.

Izlaskom s asfalta  može se aktivirati jedan od četiri vozna moda: automatski, snijeg, pijesak i šljunak. 

vw_touareg_10.JPG - undefined

Foto: VW

Novi VW Touareg na tržište dolazi u ljeto naredne godine, a kupci će moći birati između dvije verzije 3,0 litarskog V6 turbodizelaša (231 ili 286 KS).

Najesen dolazi benzinski 3.0 TFSI (340 KS), nešto kasnije turbodizelski V8 (421 KS), dok će u Kini biti dostupan i Plug-in-Hybrid (367 KS).

Sve  verzije serijske dolaze s pogonom na sva četiri točka i automatskim 8-stepenim mjenjačem.  bazna verzija koštat će oko 53.000 eura.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije