VW T-Roc: Predstavljen kompaktni SUV na bazi Golfa

J. M.
VW T-Roc: Predstavljen kompaktni SUV na bazi Golfa
Iščekivanju je došao kraj. Volkswagen je predstavio dugo najavljivani SUV na bazi Golfa.

Novi VW T-Roc ugurao se između Golfa i Tiguana, a nastao je na tragu enormnog rasta interesa za kvazi-terence.

Dužinom od 4,23 metra T-Roc je neznatno kraći od Golfa (4,26 metara), što ne treba čuditi jer su oba modela nastala na MQB modularnoj platformi koncerna VW.

VW-T-Roc-2017-04.jpg - undefined

Foto: Volkswagen

Nešto manja širina od Golfa te činjenica da u Volkswagenu konkurente vide u modelima kao što su Audi Q2, Renault Captur, Citroën C3 Aircross, Opel Crossland X ili Kia Stonic moglo bi dovesti do povezivanja T-Roca s manjim VW Polom.

Međutim, iz Volkswagena objašnjavaju da je ostavljen prostor i za Polo SUV: Zadatak T-Roca je, između ostalog, i da otvori put za T-Cross, manji crossover koji treba doći naredne godine.

VW-T-Roc-2017-01.jpg - undefined

Foto: Volkswagen

Vratimo se T-Rocu, koji se može opisati rođakom nedavno predstavljenih modela iz koncerna – Seat Atece i Škode Karoq.

U T-Roc bit će ugrađeni moderni vozački asistenti i infotainment sistemi.

volkswagen_t-roc_48.jpg - undefined

Foto: Volkswagen

Serijski dolaze City-kočnica za slučaj opasnosti s funkcijom prepoznavanja pješaka, multi-koliziona kočnica i asistent držanja u traci, dok se na listi opcija, između ostalog, nalaze termpomat s održavanjem odstojanja, kamera za vožnju unazad, te brojne online funkcije za povezivanje pametnih telefona.

Najmanji VW-ov SUV bit će ponuđen s novom generacijom motora s prisilnim punjenjem. Paletu otvara 1,0 litarski 3-cilindrični benzinac (115 KS), nastavlja 1.5 TSI (150 KS) s opcijom isključenja dva od četiri cilindra, dok je vrhunac 2.0 TSI (190 KS).

VW-T-Roc-2017-03.jpg - undefined

Foto: Volkswagen

U paleti dizelaša nalazi se najjači 1.6 TDI (115 KS) te 2.0 TDI u verzijama s 150 ili 190 KS. Najjači motori (150 i 190 KS) bit će spregnuti s pogonom 4x4 i 7-stepenim DSG mjenjačem s dvostrukim kvačilom.

Volkswagen T-Roc bit će predstavljen sredinom narednog mjeseca na sajmu u Frankfurtu, a na tržište stiže do kraja godine po početnoj cijeni od 20-ak hiljada eura.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije