Vozilo budućnosti ili utopija: Moto Home, prvo svjetsko kamper vozilo na dva točka

J. M.
Vozilo budućnosti ili utopija: Moto Home, prvo svjetsko kamper vozilo na dva točka
Još je prototip, ali djelo Jeremy Carmana spremno je za serijsku proizvodnju i ulazak u historiju.

Jer, 26-godišnji Amerikanac napravio je prvi kamper na dva točka. Osnova za njegov Moto Home je Honda CBR 1000 F iz 1993. godine.

Prednji kraj neobičnog motocikla preuzeo je od motocross modela Honda CR 500, dok je straga standardni zadnji točak CBR 1000 F.

moto_home_02.jpg - undefined

Foto: Moto Home

Kabina Moto Homea podsjeća na trup aviona: Spavaonica dužine 183 cm, visine metar i širine 86 cm, po mišljenju konstruktora, dovoljna je za male ili osobe prosječnih "gabarita". 

Napravljena je od fiberglasa oko alumunijskog okvira, s prozorom od pleksiglasa za ulazak svjetlosti. Kamper dodatak je težak 280 kilograma, izoliran i unutra tapaciran cedar drvetom.

moto_home_05.jpg - undefined

Foto: Moto Home

Cijelo vozilo dugačko je 3,65 metara, s međuosovinskim razmakom od 2,60 metara, pri čemu postoji prostor zapremine 133 litra za prtljag i potrepštine.

Moto kuća je diplomski rad Jeremy Carmana na Southern California School of Architecture. Carman, koji sada radi kao dizajner u arhitektonskoj firmi u Sacramentu, kaže da je kombinirao svoje dvije strasti - motociklizam i arhitekturu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije