Volvo XC40: Europski auto godine promoviran na bh. tržištu

J. M.
Volvo XC40: Europski auto godine promoviran na bh. tržištu
Promocija u Sarajevu označila je dolazak na bh. tržište modela Volvo XC40, Europskog automobila 2018. godine.

Osim prestižne europske titule, Volvo XC40 dobio je i druga priznanja, uključujući i nagradu vodećeg britanskog automobilskog časopisa What Car? koji ga je također proglasio automobilom godine.

Volvo XC40 je najmanji SUV u paleti švedskog proizvođača, početni model XC-porodice. Automobil dužine 4,42 metra i visine 1,65 metar izrađuje se u belgijskom Ghentu.

volvo_XC40_jmr_rsa_009.jpg - undefined

Foto: Jasmin Mržljak / Radiosarajevo.ba

XC40 preuzima dizajnerski jezik veće braće, pri čemu naročito treba istaći Thors Hammer optiku svjetala i markantni gril hladnjaka. Zanimljiva je i bočna linija, s naglašeno rastućom linijom zadnjih prozora, te "mišićavi" stražnji dio.

Novi Volvo SUV ima dvobojnu karoseriju, s krovnim lakom izvučenim do vrha zadnjih svjetala.

Kompaktni modeli Volva koriste platformu CMA (Compact Modular Architecture) na kojoj je sagrađeni i XC40. Pored ugradnje motora s unutrašnjim sagorijevanjem, ova platforma daje mogućnost i za smještaj električnog motora i baterija.

volvo_XC40_jmr_rsa_003.jpg - undefined

Foto: Jasmin Mržljak / Radiosarajevo.ba

U unutrašnjosti se ispred vozača nalazi digitalni kokpit s ekranom od 12,3 inča, dok je na centralnoj konzoli 9-colski touchscreen zaslon.

Među sigurnosnim elementima treba istaći poznati City Safety sistem zadnje generacije koji prepoznaje pješake, bicikliste i veće životinje. Tu je i Line Assist uz Run Offroad intigation koji prepoznaje da vozilo napušta planirani put i samostalno vozilo vraća na pravi put.

volvo_XC40_jmr_rsa_010.jpg - undefined

Foto: Jasmin Mržljak / Radiosarajevo.ba

Baznu verziju pokreće 3-cilindrični turbobenzinac (156 KS) s prednjim pogonom i 6-stepenim manuelnim mjenjačem koji na tržištu BiH košta oko 56 hiljada KM.

Vrhunac ponude predstavljaju verzije s AWD pogonom na sva četiri točka i 8-stepenim automatskim mjenjačem – dizelski D4 AWD (190 KS) i benzinski T5 AWD (247 KS).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije