Volvo V60: U najboljoj tradiciji dopadljivih i praktičnih švedskih karavana

Radiosarajevo.ba
Volvo V60: U najboljoj tradiciji dopadljivih i praktičnih švedskih karavana
Švedski premium proizvođač predstavio je novi Volvo V60, karavan koji kombinira dobar izgled i praktičnost.

Malo je proizvođača automobila koji se kao Volvo mogu pohvaliti dugom historijom i uspjesima u proizvodnji porodičnih karavana.

"Vozač porodičnog karavana je važan klijent u našem poslovanju i tako je već generacijama", izjavio je Håkan Samuelsson, predsjednik i izvršni direktor kompanije Volvo Cars i dodao: "Novi V60 odaje počast toj tradiciji, ali je i odvodi korak dalje."

volvo_v60_t6_inscription_1.jpg - undefined

Foto: Volvo

Novi V60 model zasnovan je na platformi Volvo skalabilne arhitekture (SPA) koju dijeli sa nagrađivanim XC60 modelom te četiri vrhunska modela serije 90. Riječ je o modelima koji su zaslužni za rekordne prodajne rezultate Volvo vozila posljednjih nekoliko godina.

V60 može se pohvaliti luksuznim enterijerom, s više prostora u kabini, naprednim infotainment sistemima te najnovijim Volvo vozačkim asistent sigurnosnim sistemima.

volvo_v60_t6_inscription_27.jpg - undefined

Foto: Volvo

Volvo Sensus infotainment sistem je u potpunosti kompatibilan sa Apple CarPlay, Android Auto i 4G te omogućuje vozaču da ostane povezan u vožnji. Sistemom se upravlja putem intuitivnog dodirnog ekrana u stilu tablet.

City Safety s tehnologijom automatskog kočenja koristi opciju automatskog kočenja i sisteme detekcije kako bi pomogao vozaču u izbjegavanju potencijalnih sudara i jedini je sistem na tržištu koji može prepoznati pješake, bicikliste i velike životinje. City Safety također koristi sistem automatskog kočenja kako bi smanjio mogućnost od sudara.

Pilot Assist sistem pruža podršku vozaču pri upravljanju, ubrzanju i kočenju na dobro označenim cestama i brzinama do 130 km/h. Sistem je sada i unaprijeđen s poboljšanim preformansama u krivinama.

volvo_v60_t6_inscription_937.jpg - undefined

Foto: Volvo

V60 model također donosi Sistem zaštite u slučaju slijetanja s ceste (Run-off Road Mitigation), Sistem zaštite protiv sudara sa nadolazećim vozilima (Oncoming Lane Mitigation) te druge sisteme podrške pri upravljanju.

Opcijski Cross Traffic Alert sistem sa automatskim kočenjem dodatno poboljšava sigurnost ljudi unutar i izvan vozila.

Želja Volvo kompanije je elektrificirati sve nove automobile od 2019. godine. Zbog toga V60 dolazi s dvije opcije plug-in hibridnog pogona: novi T6 Twin Engine AWD plug-in hibridni benzinac stvara kombiniranu snagu od 340 KS i T8 Twin Engine AWD plug-in hibridni benzinac od 390 KS.

Standardni benzinski pogoni u ponudi su T5 i T6, dok su vozačima koji preferiraju dizelske motore dostupne verzije D3 (150 KS) i D4 (190 KS).

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije