Volkswagen će lansirati low-cost brand: Prvi model na bazi Golfa "petice"

Radiosarajevo.ba
Volkswagen će lansirati low-cost brand: Prvi model na bazi Golfa "petice"
/ Foto: VW
Godinama se spekulira da će Volkswagen, na temelju uspjeha Renaultove Dacije, napraviti sličan potez i lansirati low-cost brand.

Iz Wolfsburga je najzad stigla potvrda ali i zanimljivi detalji o projektu. Ono najvažnije, nova jeftina marka automobile startat će na tržištu 2019. godine, na početku samo u Kini!

U prvoj fazi kupci će moći nabaviti mali sedan i SUV po cijeni koja neće prelaziti 10.000 eura.

"Budžet model je još uvijek u fazi razvoja. Naša istraživanja pokazala su da nam je u Kini neophodan jeftini SUV", izjavio je Frank Welsch, direktor razvoja Volkswagena.

Njemački proizvođač kao cilj je postavio maksimalnu cijenu od 70.000 kineskih yuana, odnosno oko 9.600 eura. Da bi se smanjili troškovi, modeli će se izrađivati u kooperaciji s lokalnim proizvođačem FAW-om na PQ platformi starog Golfa "petice", ali će posuditi neke komponente novih MQB platformi.

Welsch je priznao da je strategija vrlo slična konceptu kojim je Renault od Dacije napravio uspješan low-cost europski brand. 

Volkswagen je prošle godine postao najveći svjetski proizvođač automobila, dobrim dijelom zbog kineskog tržišta gdje je prodao četiri miliona vozila. Nakon lansiranja u Kini, low-cost brand će se prodavati u Meksiku, Brazilu i Indiji.

Iz kompanije tvrde da će jeftina marka biti isključivo namijenjena "tržištima u razvoju", tako da su male šanse da "narodni VW" vidimo u Europi. Ipak, valja podsjetiti da su prije 12-13 godina slične tvrdnje za Daciju dolazile iz Renaulta, a onda je rumunski jeftini automobil ipak stigao u zapadnu Europu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije