Vision S: Sony izazvao senzaciju predstavljanjem električnog automobila

J. M.
Vision S: Sony izazvao senzaciju predstavljanjem električnog automobila

Ime Sony dobro nam je poznato po najkvalitetnijoj tehnici. Međutim, na CES-u u Las Vegasu japanski elektronski gigant izazvao je veliko iznenađenje: Na pozornici se zakotrljao Sony električni automobil!

Prototip zvan Vision S zamišljen je da prikaže mogućnosti koje nude tehnička dostignuća kompanije Sony, izjavio je izvršni direktor Kenichiro Yoshida. Drugim riječima: Sony je radio na softveru, senzorima, sigurnosnoj tehnologiji i zabavnom sistemu. 

sony_vision_S_04.jpg - undefined

Foto: Sony

U automobilu su ukupno 33 različita senzora, koji prepoznaju okolinu i mogu podržati vozača. 

Ipak, čak ni gigant poput Sonyja ne može samostalno razviti tako složen objekt kao automobil, pa su ispomoć pružili austrijski Magna Steyr te tri glavna njemačka dobavljača - Bosch, Continental i ZF.

Prema Yoshidi, novorazvijena električna platforma pogodna je za konstrukciju drugih modela vozila, recimo SUV-ova. 

sony_vision_S_05.jpg - undefined

Foto: Sony

Upadljiv je široki displej u unutrašnjosti, koji gotovo doseže od vrata do vrata i podsjeća na upravo predstavljeni električni SUV Byton M-Byte. Sve drugo se čini prilično spremnim za serijsku proizvodnju. Automobil Sony vizualno podsjeća na aktuelne električne limuzine i također pokazuje izvjesnu sličnost s modelima Tesla.

Nema naznaka da li će i kada električni Sony Vision S ući u serijsku proizvodnju. Poznato je nekoliko tehničkih podataka: Dva električna motora daju 268 KS i osiguravaju ubrzanje 0-100 km/h za 4,8 sekundi. Najveća brzina: 240 km/h. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije