Pariz / Vinfast: Vijetnamska marka luksuznih automobila otkrila izgled limuzine i SUV-a

10. 09. 2018. u 20:10:00 J. M.

Shares:0

Vinfast, novoformirana marka automobila i prvi proizvođač iz Vijetnama, otkrio je slike modela koje će otkriti na predstojećem sajmu automobila u Parizu (2. do 14. oktobra).

U Parizu će Vinfast predstaviti luksuznu limuzinu i SUV čiji je zaštitni znak hromirano slovo "V" na sredini sredini rešetke hladnjaka. Kao što je ranije najavljeno, oba modela dizajnirao je slavni italijanski stilist Pininfarina.

Vinfast Sedan - undefined

Vinfast Sedan

Prema Vinfastu, "vodeće svjetske kompanije za projektovanje, inženjering i proizvodnju" uključene su u projekt kako bi vijetnamski brand automobila bio konkurentan na globalnoj sceni.

Iza Vinfasta stoji Vingroup, jedna od najvećih privatnih kompanija u Vijetnamu s prošlogodišnjim prometom od 3,8 milijardi američkih dolara (oko 3,3 milijardi eura).

Vingroup je lider u građevinarstvu i sektoru nekretnina u Vijetnamu, a na prostoru ove jugoistočne azijske države učestvuje i u oblastima obrazovanja, zdravstva, poljoprivrede, turizma…

Vinfast SUV - undefined

Vinfast SUV

"Imamo resurse i motivaciju da postanemo veliki igrač u globalnoj automobilskoj industriji", rekao je James DeLuca, izvršni direktor Vinfast Trading and Production LLC.

U Vijetnamu prodaja bi trebala početi u septembru 2019, dvije godine nakon što je Vinfast je započeo izgradnju najsavremenije fabrike u Hai Phongu na sjeveru zemlje.

Na početku se planira godišnja proizvodnja između 100.000 i 200.000 vozila, a već 2025. Vijetnamci ciljaju na broj od 500.000 jedinica, među kojima će biti i električni automobili.

NEMA KOMENTARA