Tvoje lice zvuči poznato: Buick Excelle, američki Kinez s genima Opela

J. M.
Tvoje lice zvuči poznato: Buick Excelle, američki Kinez s genima Opela
Buick je najstariji aktivni američki proizvođač automobila koji je predstavljao kamen temeljac za uspostavljanje koncerna General Motors.

Čast Buicka u njegovoj domovini SAD-u danas uglavnom predstavljaju rebrendirani modeli Opela, za razliku od Kine gdje je organizirana proizvodnja namjenskih modela za najveće svjetsko automobilsko tržište.

buick_excele_01.jpg - undefined

Foto: Buick

Udarni model u Kini je Excelle, kompaktna limuzina koji se godinama nalazi među pet najprodavanijih automobila na kineskom tržištu.

Ovih dana predstavljen je novi Excelle, limuzina dužine 4.468 mm, koja na tržište stiže početkom druge polovine godine.

buick_excele_04.jpg - undefined

Foto: Buick

Da se radi o moderno koncipiranom automobilu pokazuje dizajn koji vuče na Opelove modele, ali i sofisticirana tehnika. Tako se u paleti motora nalaze 1,0 litarski turbobenzinski 3-cilindraš (136 KS) i 1,3 litarski atmosferski 4-cilindrični agregat (107 KS).

Novorazvijeni motori spregnuti su s 6-stepenim manuelnim ili CVT mjenjačem s kontinuirano prilagodljivim prijenosnim odnosima.

buick_excele_06.jpg - undefined

Foto: Buick

Unutrašnjost je dopadljiva, obrađena kvalitetnim materijalima i opremljena modernim infotainment sistemom, mada su instrumenti klasični analogni.

Iako novi Excelle donosi korak od sedam milja u poređenju s prethodnikom, baziranim na staroj Daewoo Nubiri, cijena je ostala nepromijenjena. Bogato opremljena bazna verzija košta 86.900 yuana, odnosno 22.700 KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije