Erdogan otkrio prvi turski automobil: Ovaj dan sanjali smo skoro 60 godina

J. M.
Erdogan otkrio prvi turski automobil: Ovaj dan sanjali smo skoro 60 godina

Na glamuroznoj promociji u Dolini tehnologije  u Gebzeu, pred više od 3.000 zvanica, među kojima je bio predsjednik Recep Tayyip Erdogan, otkriven je dugo očekivani prvi autentični turski automobil.

"Danas je historijski dan, ispunjenje sna kojeg smo čekali skoro 60 godina. Naš san da imamo automobil koji su, koristeći domaću tehnologiju, napravili naši dizajneri i inženjeri, konačno je ispunjen. Prototip turskog automobila Devrim iz 1961. godine priča je o rušenju snova, nećemo dozvoliti da nam isti krugovi ovog puta stanu na put", rekao je Erdogan i najavio da će biti prvio kupac novog automobila.

TOGG_turski_auto_013.jpg - undefined

Foto: Anadolija

Erdogan je objavio da će se novi model izrađivati u Bursi, centru turske automobilske industrije, jer su u ovom gradu dvije najveće fabrike automobila – Tofaš Fiat i Oyak Renault.

Tokom promocije predstavljena su dva modela turskog automobila TOGG – limuzina i električni SUV. Predsjednik TOGG-a Rifat Hisarciklioglu na predstavljanju turskog automobila najavio je da će prva vozila s trake sići 2022. godine.

TOGG_turski_auto_016.jpg - undefined

Foto: TOGG

Predsjednik države Erdogan rekao je da će dotad TOGG postati globalni brend, a infrastruktura za električne automobile kompletirana širom Turske.

Očekuje se da na tržište prvo stigne električni SUV TOGG koji će biti dostupan u dvije izvedbe. Verzija s pogonom na zadnje točkove razvija 200 KS, dok jači 4x4 rapolaže s 400 "konja".

TOGG_turski_auto_009.jpg - undefined

Foto: Anadolija

Litij-ionska baterija osigurat će voznu autonomiju višu od 300, odnosno 500 kilometara, a za 30 minuta brzog punjenja baterija će dostići 80 posto kapaciteta.

Slabija verzija ubrzavat će u 7,6 sekundi 0-100 km/h, dok će jača trebati svega 4,8 sekundi da iz mjesta dostigne "stotku".

Na projektu razvoja prvog turskog automobila radi Inicijativna grupa TOGG koja je nastala u junu prošle godine udruživanjem resursa turskih kompanija Anadolu Grubu, BMC, Kok Grubu, Turkcell, Unije turskih berzi i privrednih komora i Zorlu Grubu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije