Traum Meet 3: Kopija Mercedesa GLC, njemačko ime, japanska tehnika, kineska cijena

J. M.
Traum Meet 3: Kopija Mercedesa GLC, njemačko ime, japanska tehnika, kineska cijena
Čak i u zemlji prepunoj plagijata, kompanija Zotye Auto je jedan od šampiona kopiranja u Kini. Skoro da Zotye u svojoj paleti nema modela koji nije "negdje viđen", a da se ova taktika isplati pokazuju prodajne brojke.

Od 28 hiljada automobila, koliko je prodato u prvoj godini proizvodnje (2007), Zotye je u 2016. kupcima isporučio 328.875 vozila. Samo kineskim kupcima, jer izvan najmnogoljudnije zemlje svijeta Zotye uglavnom ima "zabranu nastupa".

Zašto je to tako pokazuje novi model kompanije – crossover Traum Meet 3. Zotye je prije nekoliko godina razvio model SR7, crossover koji podsjeća na Audi Q3, no čelnicima kompanije to nije bilo dovoljno.

traum_02.jpg - undefined

Foto: Zotye

Shvatili su da se platforma može reciklirati za još neku kopiju jer do 2020. godine planiraju predstavljanje čak osam novih crossovera. U međuvremenu su lansirali novi brand i dali mu njemačko ime Traum (san), angažirali dizajnera koji je radio u Mercedesu…

Zato ne čudi da je novi Traum Meet 3 flagrantna kopija Mercedesa GLC-klase. Pošto je zvanična promocija planirana za naredni mjesec, podaci o Traumu Meet 3 prilično su šturi.

traum_03.jpg - undefined

Foto: Zotye

Zna se da će crossover dužine 4,5 metra pokretati 1,5 litarski Mitsubishijev turbobenzinac koji će snagu od 150 "konja" prenositi na prednje točkove preko 5-stepenog manuelnog ili CVT mjenjača.

Glavni adut bit će cijena: Traum Meet 3 u osnovnoj verziji neće koštati više od 70 hiljada yuana (oko 17.500 KM), što znači da će mnogim vozačima biti ispunjen "san" – da voze Mercedesov crossover, makar kopiju…

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije