Toyota Yaris: Četvrta generacija, poput prethodnika, poentira hibridnim pogonom

J. M.
Toyota Yaris: Četvrta generacija, poput prethodnika, poentira hibridnim pogonom

Četiri miliona prodatih primjeraka - uključujući 500.000 hibrida - mali automobil Yaris je od 1998. jedan od Toyotinih bestselera. 

Kako bi se Toyota suprotstavila upravo predstavljenim rivalima kao što su Renault Clio, Opel Corsa, Peugeot 2008, otkrivena je četvrta generacija Yarisa koja, poput prethodnika, poentira hibridnim pogonom.

toyota_yaris_006.jpg - undefined

Foto: Toyota

Novi gradski automobil zasnovan je na Toyotinoj novoj GA-B platformi, što znači da Yaris dimenzijama prati rivale iz klase. Dužinom od 3,94 metra, izgubio je 5 mm u dužinu, malo i u visini, ali je dobio u širini i međuosovinskom rastojanju.

Novi Yaris izgleda agresivnije, obraća se mladim kupcima ne samo svježim vanjskim dizajnom nego i u unutrašnjosti - nižim sjedištima i manjim upravljačem. Svemu treba dodati digitalne instrumenti, touch-screen zaslon, bežično povezivanje pametnih telefona, pjenaste površine umjesto tvrde plastike…

toyota_yaris_002.jpg - undefined

Foto: Toyota

Yaris će od starta biti dostupan s hibridnim pogonom koji čine 1,5 litarski 3-cilindrični benzinac i elektromotor. Tačne performance nisu saopćene, ali Toyota napominje da je "hibridni sistem 15 posto snažniji i 20 procenata efikasniji" nego dosad.

Kupcima tanjih novčanika na raspolaganju su dva klasična 3-cilindrična benzinca zapremine 1,0, odnosno 1,5 litara. Kao i dosad, Yaris će se proizvoditi u Francuskoj, a dolazak na tržište očekuje se tokom ljeta naredne godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije