Toyota Raize: Predstavljen najmanji SUV koji je blizanac Daihatsu Rockyja

J. M.
Toyota Raize: Predstavljen najmanji SUV koji je blizanac Daihatsu Rockyja

Toyota je zvanično predstavila Raize, koji je postao najmanji i najjeftiniji SUV u ponudi japanskog proizvođača.

Novi automobil već je poznat u Aziji: U oktobru su paparazzi objavili njegovu fotografiju i otkrili da je Raize skoro identičan modelu Daihatsu Rocky u paleti Toyotine firme-kćerke.

toyota_raize_004.jpeg - undefined

Foto: Toyota

Dva SUV-a razliku se po nekim optičkim detaljima, prije svega branicima, a u oči upadaju veliki 17-inčni točkovi. Raize je, baš kao Rocky, postavljen na modularnu platformu DNGA koja je jeftina verzija globalne Toyotine arhitekture TNGA.

Toyota Raize je kompaktnih dimenzija – dužina 3995 mm, širina 1695 mm, visina 1620 mm – dok je zapremina prtljažnika od 369 litara najveća u klasi.

toyota_raize_005.jpeg - undefined

Foto: Toyota

U ponudi je samo jedan motor – 1,0 litarski turbobenzinac snage 98 "konja" i najvećeg obrtnog momenta 140 Nm, spregnut s automatskim mjenjačem, koji u verziji s prednjim pogonom troši 5,4 litara na 100 km. 

Toyota Raize u baznoj verziji košta oko 27 hiljada maraka, dok top-model s pogonom 4x4 košta oko 30.000 KM. Raize će se prodavati na azijskim tržištima i zasad nema najava o dolasku u Europu.

toyota_raize_003.jpeg - undefined

Foto: Toyota

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije