Volkswagen otkrio najmanji SUV: T-Cross je urbani terenac na bazi Pola

J. M.
Volkswagen otkrio najmanji SUV: T-Cross je urbani terenac na bazi Pola
U Amsterdamu je održana ceremonija otkrivanja novog modela Volkswagena – dugo očekivanog T-Crossa.

Najmanji SUV iz kuće Volkswagen postavljen je na modularnu platformu MQB-A0, a dizajnerski je orijentiran prema većem T-Rocu, ali i Polu.

Dužinom od 4,11 metara T-Cross je minimalno duži (+5,4 cm) od aktuelnog Pola i 14 cm kraći od Golfa. Riječ je o blizancu već predstavljene Seat Arone i budućeg Škoda Polara.

I unutrašnjost T-Crossa predstavlja mješavinu enterijera Pola i T-Roca, dok je prtljažnik osnovne zapremine 385 litara veći nego u Golfu. To nije sve: Pomicanjem zadnjih sjedišta 14 cm po dužini prtljkažnik naraste na 455 litara, a njihovim izvlačenjem na čak 1280 litara.

Paletu motora čine 3-cilindrični benzinac 1.0 TSI u verzijama sa 95 i 115 KS, krajem naredne godine dolazi 4-cilindrični 1.5 TSI (150 KS), dok je jedini dostupni dizelaš 1.6 TDI (95 KS).

Početak prodaje planiran je za april naredne godine, a bazna verzija u Njemačkoj će koštati nešto manje od 18 hiljada eura.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije