Skoro pet puta jeftiniji: Besramna kineska kopija Porsche Macana

Radiosarajevo.ba
Skoro pet puta jeftiniji: Besramna kineska kopija Porsche Macana

Činjenicu da u Kini ne postoji zakon o zaštiti dizajna uveliko koriste tamošnji automobilski proizvođači koji kopiraju sve što se može kopirati. 

Posljednji produkt kineske dizajnerske škole "copy/paste" je Zotye SR8, crossover koji je skoro identičan Porsche Macanu. 

Zapravo se tek po amblemu na nosu vozila može razaznati da je riječ o kineskom a ne njemačkom automobilu, iako je SR8 duži 63 mm od originala. Osim vanjskog dizajna Kinezi su besramno kopirali i unutrašnjost.

Na najave Porschea kako će podnijeti tužbu u cilju zaštite intelektualnog vlasništva Kinezi nisu previse zabrinuti. 

Zašto bi i bili kada je kompletna paleta Zotye crossovera kopirana od modela Volkswagen grupe: njihov SR7 je "pljunuti" Audi Q3, Damai X5 vodi porijeklo od VW Tiguana, a T600 je precrtani Audi Q5.

Kinesku kopiju Porsche Macana pokreće 2,0 litarski turbobenzinac snage 190 konja koji je spregnut sa 5-brzinskim manuelnim ili 6-stepenim automatskim mjenjačem sa dvostrukim kvačilom.

A cijena? Kada za koji dan dođe na tržište Zotye SR8 koštat će 130.000 yuana, odnosno 20-ak hiljada dolara, dok cijena Porsche Macana u Kini startuje na 558.000 yuana (skoro 90.000 dolara). 

Pokušajte uočiti razliku između Zotyea SR8 i Porsche Macana u galeriji.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije