Škoda Scala: Objavljeni tehnički podaci, video i nove slike češkog Golfa

J. M.
Škoda Scala: Objavljeni tehnički podaci, video i nove slike češkog Golfa
Nakon skoro sedam godina Škoda predstavlja nasljednika Rapida koji će početkom 2019. doći na tržište pod novim imenom – Scala, isključivo u hatchback izvedbni.

Škoda je prikazala novi komplet slika, doduše maskiranog automobila, postavljenog MQB-A0 platformu nakon što je prije 10-ak dana objavila ime modela i otkrila da će na poklopcu prtljažnika biti slovima ispisano ime proizvođača (umjesto značke, kao dosad).

skoda_scala_004.jpg - undefined

Foto: Škoda

U poređenju s trenutnom generacijom Rapid Spacebacka, nova Scala će malo dobiti u veličini. Dužina novajlije je 4362 mm (+ 58 mm), visina 1471 mm, širina 1793 mm, međuosovinski razmak narastao je za 47 mm (do 2649 mm). 

Ponuda prostora je raskošna, naročito u prtljažniku koji će imati zapreminu od čak 467 litara, odnosno 1410 litara preklapanjem zadnjeg naslona. Česi najavljuju da će novi hatchback biti najprostorniji u klasi, čak će se moći porediti s većom Octavijom. 

Scala će imati virtuelni kokpit koji se može individualno prilagođavati kroz pet različitih postavki, te savremeni infotainment sistem s 9,2 inčnim zaslonom (jeftinije verzije imat će ekrana dijagonale 6 ili 8 inča).

skoda_scala_005.jpg - undefined

Foto: Škoda

Škoda Scala će biti prvi model kompanije koja će dobiti takozvani eSIM: Nećete trebati posebnu SIM karticu ili vezu s pametnim telefonom za pristup Internetu. 

Kupci će moći birati između pet motora – tri benzinca, jednog dizelaša i CNG verzije na prirodni gas.

Osnovna motorizacije je 3-cilindrični turbobenzinac 1.0 TSI (95 KS), spregnut s 5-stepenim manuelnim mjenjačem. Jači benzinci – 1.0 TSI (115 KS) i 1.5 TSI (150 KS) – dolaze s 6-stepenim manulenim ili opcionim 7-brzinskim DSG-om s dvostrukim kvačilom.

skoda_scala_012.jpg - undefined

Foto: Škoda

Isti mjenjači bit će ponuđeni i uz jedini dostupni dizelaš – 1.6 TDI (115 KS) – koji ispunjava ekološke standarde Euro 6d-TEMP. 

Opciono će iz Škodu Scalu biti ponuđen sportski paket s adaptivnim amortizerima i 15 mm spuštenim ovjesom s mogućnošću podešavanja između dva načina vožnje - Normal i Sport.

Koristeći platformu MQB, Škoda Scala će primiti mnoge najnaprednije sigurnosne sisteme. Sistem za upozorenje frontalnog sudara s automatskim sistemom za kočenja pri "urbanim" brzinama bit će uključen u standardnu opremu svih verzija. 

Takođe, sve verzije će dobiti sistem zadržavanja u traci. Uz nadoplatu na raspolaganju je adaptivni tempomat i nova verzija sistema za otkrivanje objekata u "mrtvim" uglovima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije