Škoda najavila novi SUV: Karoq je nasljednik Yetija

J. M.
Škoda najavila novi SUV: Karoq je nasljednik Yetija
/ Foto: Škoda
Po scenariju isprobanom na primjeru Kodiaqa, Škoda je počela promociju još jednog SUV modela.

Javnosti su prvi put predstavljene slike maskiranog kompaktnog SUV uz otkrivanje tehničkih detalja i imena modela. Budući kompaktni Škodin SUV, nasljednik Yetija, zvat će se Kodiaq.

Automobil mjeri 4382 milimetra u dužinu, 1841 mm u širinu i 1605 mm u visinu, uz međuosovinski razmak od 2638 mm (2630 mm na verzijama s pogonom 4x4).

Tradicionalno za Škodu, prtljažnik je premašuje standarde klase: U osnovnoj konfiguraciji imat će zapreminu od 521 litar, odnosno 1630 litara uz preklopljene zadnje naslone.

Opcioni VarioFlex sistem pomjeranja zadnje klupe po dužini prilagođava prostor za koljena ali i zapreminu prtljažnika od 479 do 588 litara. To nije sve: Potpunim izvlačenjem zadnje klupe Karoq se pretvara u mini-transporter maksimalne zapremine tovarnog prostora 1810 litara.

U ponudi motora naći će se pet modernih agregata s turbo punjenjem i direktnim ubrizgavanjem, svi opremljeni start-stop i sistemom za rekuperaciju kočione energije. 

Baznu verziju pokretat će 3-cilindrični turbobenzinac 1.0 TSI (115 KS) koji će trošiti 5,3 litra goriva na 100 km. U Škodi najveće nade polažu u novi 1.5 TSI (150 KS) s mogućnošću isključenja dva cilindra, motor koji je na velika vrata uveden u obnovljeni Volkswagen Golf.

U paleti dizelaša naći će se 1.6 TDI (115 KS) te 2.0 TDI u verzijama s 150 ili 190 KS. Najjača verzija imat će serijski pogon na sva četiri točka i 7-stepeni DSG mjenjač s dvostrukim kvačilom.

Zvanična premijera Karoqa desit će se 18. maja u Stockholmu, dok se dolazak na tržište očekuje u drugoj polovini godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije