Predstavljena nova Octavia: Šta donosi četvrta generacija Škodinog bestsellera

J. M.
Predstavljena nova Octavia: Šta donosi četvrta generacija Škodinog bestsellera

Pod sloganom "bolja, prostornija, sigurnija, umreženija i emocionalnija nego ikad" u Pragu je predstavljena četvrta generacija Škode Octavije. Novo izdanje bestsellera marke preuzima Škodin dizajnerski jezik sa skulpturalnim elementima i jasnim linijama.

Kao i ranije, Octavia je dostupna u dvbije karoserijske izvedbe: Limuzina i karavanski Combi. Ako bi se tražila najveća promjena u izgledu, onda je to "rep" limuzinske izvedbe, dok izmijenjenu optiku prednjeg dijela krase uži farovi (u višim nivoima opreme u LED tehnici).

skoda_octavia_IV_011.jpg - undefined

Foto: Škoda

U Škodi su posebno ponosni na sjajnu aerodinamiku novog modela: Koeficijent otpora zraka 0,24 za limuzinu, odnosno 0,26 za Combi spadaju u najbolje vrijednosti u klasi.

Model je narastao u veličini - dužina automobila u obje karoserijskle izvedbe iznosi 4.689 mm, što je 19 mm više od prethodne limuzine, odnosno "plus" od 22 mm u poređenju s karavanskim Combijem treće generacije. Širina je povećana za 15 mm, na 1.829 mm, dok međuosovinsko rastojanje nove generacije Octavije iznosi 2.686 mm.

skoda_octavia_IV_007.jpg - undefined

Foto: Škoda

Kao rezultat toga, automobil je prostorniji, kako za putnike tako i za njihov prtljag za šta na raspolaganju stoji 600 litara (limuzina), odnosno 640 litara (Combi).

Najzanimljiviji detalj u unutrašnjosti je novi višenamjenski upravljač sa svega dvije prečage! Infotainment sistem se opslužuje preko touchscreen zaslona (do 10 inča), a MIB-3 omogućava bežično povezivanje s telefonom preko aplikacija Apple Carplay i Android Auto. 

skoda_octavia_IV_006.jpg - undefined

Foto: Škoda

Octavia četvrte generacije je prvi automobili marke Škode opremljen tehnologijom projiciranja slike na vjetrobranskom staklu (headup display), a tu je i novi set širokog spektra modernih sigurnosnih sistema.

Što se tiče tehničkog dijela, nova Octavia je dostupna s motorima iz regala VW-a, preciznije nedavno predstavljenog VW Golfa VIII.

skoda_octavia_IV_015.jpg - undefined

Foto: Škoda

Početak ponude je 1,0 litarski 3-cilindrični turbobenzinac 1.0 TSI (110 KS), slijede 4-cilindrični 1.5 TSI (150 KS) i 2.0 TSI (190 KS). Novost su tri verzije novorazvijenog 2,0 litarskog dizelaša snage  115, 150 i 200 "konja".

Najjači benzinac i dizelaš snadradno dolaze s pogonom 4x4 koji je ponuđen kao opcija uz 2.0 TDI sa 150 KS. Motori su spregnuti sa 6-stepenim manuelnim ili 7-brzinskim DSG mjenjačem.  

Poput nedavno predstavljenog rođaka - VW Golfa osme generacije - i Škoda Octavia je ponuđena kao "mekani" hibrid - 1.0 TSI (110 KS) ili 1.5 TSI (150 KS) nadopunjava pokretački generator od 48 Volti.

skoda_octavia_IV_005.jpg - undefined

Foto: Škoda

Tu je i plug-in hibrid koji uključuje 1.4 TSI benzinac i električni motor, ukupne snage 204 "konja", te verzija 1,5 TSI G-TEC (130 KS) s pogonom na prirodni gas. Na startu će nova Octavia bit će dostupna u Active, Ambition Style izvedbi, a kasnije se očekuju Octavia Scout i sportska Octavia RS.

Podsjetimo, od početka proizvodnje Škode Octavije, češka marka je proizvela ukupno više od 6,5 miliona primjeraka ovog modela! Osim u BiH, Škoda Octavia je najprodavaniji model na tržištima Češke, Austrije, Švicarske, Finske, Mađarske, Poljske, Srbije i Bjelorusije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije