Sjećate li se Daihatsua: Ovako izgleda aktuelna generacija malog SUV-a Terios

J. M.
Sjećate li se Daihatsua: Ovako izgleda aktuelna generacija malog SUV-a Terios
Prije 30-ak godina na prostor bivše Jugoslavije stigla su vozila Daihatsua, japanske kompanije specijalizirane za proizvodnju malih automobila i terenca.

Vremenom se pokazalo da koncept malih automobila sofisticirane tehnike nema previše pristalica u Europi, pogotovo zbog jakog japanskog jena koji je značajno podigao cijenu vozila.

terios_04.jpeg - undefined

Foto: Daihatsu

Zato je Toyota, vlasnik Daihatsua, 2013. godine donijela odluku o povlačenju svoje firme-kćerke s našeg kontinenta.

Jedan od napopularnijih modela Daihatsua bio je mali SUV Terios koji je u aprilu 1997. naslijedio također popularnog terenca po imenu Rocky (na nekim tržištima Feroza).

terios_06.jpeg - undefined

Foto: Daihatsu

Krajem 2017. godine na azijskim tržištima predstavljena je treća generacija Teriosa koja se proizvodi u Indoneziji i Maleziji (brendiran kao Perodua Aruz), a bazirana je na Toyoti Rush.

Daihatsu Terios je izrastao u kompaktni SUV dužine 4435 mm, visine 1705 mm i širine 1695 mm. Prostora ima toliko da je malezijski surogat Perodua Aruz dostupan isključivo u verziji sa sedam sjedišta.

terios_07.jpeg - undefined

Foto: Daihatsu

Dok je Terios zadržao dobro poznati (doduše, značajno unaprijeđeni) 1,5 litarski benzinac (104 KS), spregnut s 5-stepnim manuelnim ili 4-brzinskim automatskim mjenjačem, pravo iznenađenje je pogon.

Naime, aktuelna generacija dostupna je isključivo s pogonom na zadnje točkove! Bazna verzija Teriosa u Indoneziji košta oko 23,5 hiljada maraka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije