Sarajevo: Predstavljen švedski premium SUV Volvo XC60

J. M.
Sarajevo: Predstavljen švedski premium SUV Volvo XC60
Na promociji u Sarajevu bh. javnosti predstavljen je novi premium SUV – Volvo XC60. Promociju SUV-a srednje veličine organiziorao je prodajni zastupnik Volvo Cars za BiH – Volvo centar Sarajevo – u suradnji s uvoznikom VCAG-om.

Novi automobil zamijenit će izuzetno uspješnu prvu generaciju XC60, koja je, od svog predstavljanja prije  devet godina, postala najprodavaniji SUV srednje veličine u Evropi. Širom svijeta plasirano je skoro milion vozila XC60 koji predstavlja oko 30 procenata globalne prodaje švedske kompanije.

Novi Volvo XC60 je jedan od najsigurnijih automobila, prepun novih tehnologija. Steer Assist (pomoć pri upravljanju) je dodat revolucionarnom City Safety sistemu.

volvo_006.JPG - undefined

FOTO: Radiosarajevo

Novi sigurnosni sistem – Oncoming Lane Mitigation – koristi pomoć pri upravljanju da pomogne u ublažavanju čeonog sudara, dok Volvo Blind Spot Indication System (BLIS) za detekciju "mrtvog" ugla sada koristi funkcionalnost pomoći pri upravljanju kako bi se smanjio rizik od sudara prilikom promjene saobraćajne trake.

Nova generacija City Safety sistema u Volvu XC60 koristi napredan sistem radara i tehnologiju kamere kako bi otkrila potencijalne opasnosti poput drugih vozila, pješaka, biciklista i velikih životinja ispred vozača. Upozorava i može čak zakočiti umjesto vozača, kako bi pomogla da se izbjegne ili ublaži sudar kada vozač ne reagira na vrijeme.

volvo_005.JPG - undefined

FOTO: Radiosarajevo.ba

Pilot assist, Volvoov napredni poluautonomni sistem asistencije vozaču, vodi računa o upravljanju, ubrzanju i kočenju na dobro obilježenim putevima do brzine od 130 km/h, i dostupan je u novom XC60 kao opcija.

Od naprednih tehnologija treba istaći i CleanZone, četvorozonski klima sistem koji neutralira štetne čestice iz spoljašnje sredine i isporučuje skandinavski čist zrak unutar kabine.      

volvo_004.JPG - undefined

FOTO: Radiosarajevo.ba

Volvo infozabavni i mrežni servisi nude Sensus i Volvo On Call aplikaciju, grafički ažuriranu uz unaprijeđenu upotrebljivost.

Novi XC60 nudi široku paletu motora. najviše se očekuje od dizelskih verzija D4 (190 KS) i D5 sa PowerPulse tehnologijom (235 KS). Od benzinskih motora nudi se T5 (254 KS) i T6 turbo kompresor (320 KS).

volvo_007.JPG - undefined

FOTO: Radiosarajevo.ba

Vrh ponude je nagrađivani Volvo T8 Twin Engine, benzinski plug-in hibrid koji daje 407 KS i osigurava ubrzanje 0-100 km/h za samo 5,3 sekundi.

Novi Volvo XC60 na tržištu Bosne i Hercegovine startuje sa cijenom od 87.777 KM koliko treba platiti za bogato opremljeni XC60 D4 (190 KS). Predstavnici Volva saopćili su kako su već prodali 20-ak primjeraka u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije