Renault pokazao novi Clio: Evolucija dizajna i tehnički napredak

J. M.
Renault pokazao novi Clio: Evolucija dizajna i tehnički napredak
Renault je otkrio dugo očekivanu petu generaciju Clia nakon što je jučer javnosti predstavljen izgled unutrašnjosti automobila.

U iščekivanju premijere: Renault pokazao unutrašnjost novog Clia

Vanjski dizajn ne donosi iznenađenja i na tragu je brojnih kompjuterskih teasera koji su proteklih mjeseci objavljivani na internetu.

Novi Renault Clio je vizualno orijentiran ka većem Méganu, a tehnički donosi veliki korak naprijed.

clio_c.jpg - undefined

Foto: Renault

Francuzi su se optički opredijelili za evoluciju, a ne za revoluciju. Silueta je slična prethodniku, dok je prednji dio prilagođena trenutnom vizuelnom identitetu branda.

Novi farovi podsjećaju na velikog brata Mégana, od kojeg su preuzeta dnevna svjetla u obliku kuke. Veliki znak Renaulta na nosu može zavarati da je Clio uvećan a zapravo je izgubio 1,4 centimetra u dužinu.

clio_a.jpg - undefined

Foto: Renault

No, Renault objavljuje da je prostora za putnike uvećan, baš kao i prtljažnik kloji je narastao na 391 litar.

U zavisnosti od verzije Clio je i snižen do tri centimetra što bi trebalo pomoći aerodinamici ali i osigurati agresivniji izgled u kombinaciji s opcionim 17-inčnim točkovima.

clio_d.jpg - undefined

Foto: Renault

Kupcima je dostupan paket RS-Line (zamjenjuje dosadašnji GT-Line) koji prilagođava spoljašnjost i unutrašnjost sportskom stilu. Nova zadnja svjetla dobila su istaknutiji svjetlosni potpis, dok su ručke na zadnjim vratima i dalje skrivene u C-stubu.

U budućnosti, Infotainment sistem "Easy Link" i većina funkcija vozila će biti upravljani preko 9,3-inčnog ekrana osjetljivog na dodir, koji je montiran u centru i nagnut prema vozaču.

Klasična ručna kočnica je zamijenjena elektronskom parkirnom kočnicom, kojom se upravlja pomoću dugmeta. Renault obećava da će se značajno poboljšati ukupni dojam kvaliteta.

clio_b.jpg - undefined

Foto: Renault

Clio V je prvi model postavljen na novu korporativnu platformu CMF-8 koja omogućava autonomne funkcije vožnje i elektrifikaciju malog Francuza.

Pored 3-cilindarskih benzinskih motora poznatih iz Twinga i Smarta, Clio će dobiti novi 1,3 litarski 4-cilindrični motor (115, 140 i 160 KS) koji nudi i Mercedes u novoj A-klasi. Jače verzije se mogu naručiti sa menjačem sa dvostrukim kvačilom.

U ponudi će biti i verzije dizelskog motora 1.5 dCi sa SCR sistemom redukcije štetnih gasova, a nešto kasnije stiže i RS Clio s 225 "konja". Tržišni start planiran je za naredno ljeto po cijeni koja će vjerovatno malo nadmašiti aktuelni model.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije