Renault City K-ZE: Električni automobil za siromašne?

J. M.
Renault City K-ZE: Električni automobil za siromašne?

Već smo izvijestili da je na sajmu u Šangaju predstavljen Renault City K-ZE, jedan od nazanimljivijih električnih automobila u svijetu.

City K-ZE dolazi pola godine nakon predstavljanja koncepta na Sajmu automobila u Parizu i predstavlja šesti električni automobil u paleti Renaulta.

renault_city_KZE_10.jpg - undefined

Foto: Renault

Kao baza za City K-ZE poslužio je Renault Kwid, najjeftiniji model kompanije, crossover namijenjen tržištima Azije, Južne Amerike i Afrike.

Poput benzinskog blizanca, tako je i City K-ZE nešto kraći od 3,7 metara, može se pohvaliti SUV-ovskim dizajnom sa 150 mm klirensa te prtljažnikom zapremine 300 litara.

renault_city_KZE_03.jpg - undefined

Foto: Renault

Višestruki načini punjenja čine ga kompatibilnim sa 220V kućnim priključcima i javnom infrastrukturom, a u brzom režimu potrebno je samo 50 minuta za punjenje do 80 posto kapaciteta baterije. 

Renault City K-ZE opremljen je infotainment sistemom sa 8-inčnim multifunkcionalnim LCD ekranom osjetljivim na dodir koji pruža brojne mogućnosti povezivanja.

renault_city_KZE_09.jpg - undefined

Foto: Renault

Električni Renault izrađivat će se Kini, u pogonu kompanije eGT New Energy Automotive Co., Ltd, zajedničkom ulaganju Alijanse Renault-Nissan-Mitsubishi i lokalnog proizvođača Dongfeng.

Nije saopćena cijena, no izvjesno je da će City K-ZE biti jedan od najpristupačnijih električnih automobila na tržištu. Dovoljno je reći da benzinski brat Renault Kwid u Indiji košta oko 6.000 KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije