Povratak u budućnost: Land Rover u Frankfurtu otkrio novu generaciju Defendera

J. M.
Povratak u budućnost: Land Rover u Frankfurtu otkrio novu generaciju Defendera

Britanci su dugo razmišljali: Ima li potrebe za nasljednikom Land Rover Defendera. Jer, kultni terenac, predstavljen prije 71 godinu, slavu je stekao po svojoj dugovječnosti i rustikalnoj tehnici.

Predstaviti nasljednika istog imena, ali sa SUV tehnikom značilo je – zavarati tradiciju! Na kraju su ipak odlučili ići u skladu s trendovima. Novi Land Rover Defender je pravi SUV, prilagođen najmodernijim trendovima, ali i dalje jedan od najsposobnijih terenaca.

land_rover_defender_IAA_008.jpg - undefined

Foto: Land Rover

Da, stalni pogon na sve točkove, veliki klirens od 291 mm, ali i 2-litarski turbo motori, pametna elektronika i druga dostignuća moderne automobilske industrije. Jesu li australski farmer, afrički lovci i volonteri Crvenog krsta spremni na takav koktel? 

Off-road kvaliteti su i dalje impresivni: Prilazni ugao 5-vratne izvedbe iznosi 38 stepeni, ugao kosine 28 stepeni, ugao udaljavanja 40 stepeni. A elektronika? Za upravljačem novog Defendera će se čak i manje vješti vozači moći spuštati strmim off-road stazama.

land_rover_defender_IAA_012.jpg - undefined

Foto: Land Rover

S naprednom aluminijskom monocoque šasijom Defender će dobiti status torziono najtvrđeg automobila masovne proizvodnje. Dizajn? Stvar ukusa. Sve je kockasto izvana i iznutra, uz koeficijent otpora zraka od 0,38.   

Kod izbora motora nije bilo načina za postizanje kompromisa modernog i tradicionalnog: Samo turbo-agregati (spregnuti s 8-stepenim automatskim mjenjačem) mogu ispuniti stroge ekološke standarde.

land_rover_defender_IAA_004.jpg - undefined

Foto: Land Rover

U paleti dizelaša nalazi se 2.0 litarski četverocilindraš sa 200 ili 240 KS, benzinac iste zapremine daje 300 KS. Vrh ponude je 6-cilindrični agregat snage 400 "konja", a nešto kasnije stižu i dvije hibridne verzije.

Na tržište prvo stiže Land Rover Defender 110 s dugim međuosovinskim rastojanjem (tri metra) i dužinom od 4,75 metara. Kratka verzija Defender 90 (4,30 metara) stiže kasnije, pri čemu se obje izvedbe mogu naručiti s trećim sjedištem naprijed, te trećim redom u dugom Defenderu 110.

Cijena? Počinje od 49.700 eura za Defender 90, odnosno 55.600 eura za Defender 110, no može se povećati na opsežnoj listi dodatne opreme.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije