Početak nove ere: XT4 je prvi kompaktni crossover Cadillaca

J. M.
Početak nove ere: XT4 je prvi kompaktni crossover Cadillaca
Historijski događaj: Premium brend koncerna General Motors objavio je svoj prvi kompaktni crossover. Na Auto Showu u New Yorku predstavljen je Cadillac XT4.

Novim modelom i Cadillac se priključuje trendu: Luksuzni automobilski brendovi lansiraju sve kompaktnije i cjenovno pristupačnije modele.

cadillac_XT4_006.jpg - undefined

Foto: Cadillac

Dužinom od 4,6 metara, širinom od 188 cm i visinom od 1627 mm XT4 je jedan od najmanjih modela marke koja je simbol američkih krstarica.

Kompaktne dimenzije ne znači da su putnici zakinuti prostorom: Na zadnjoj klupi ima više od metra dužine za koljena zahvaljujući međuosovinskom razmaku od 2779 mm. Važan podatak. Udaljenost od tla, tzv. klirens iznosi 171 mm.

cadillac_XT4_001.jpg - undefined

Foto: Cadillac

Unutrašnjost prati aktuelne standarde, kabina je opremljena brojnim modernim dodacima, infotainment sistemom, 8-inčnim touchscreen zaslonom, četiri USB-porta, slotom za SD memorijsku karticu…

Na početku prodaje bit će dostupna samo jedna pogonska jedinica – 2,0 litarski 4-cilindrični turbobenzinac s 240 KS i najvećim obrtnim momentom od 350 Nm – uparen s 9-stepenim automatskim mjenjačem.

cadillac_XT4_002.jpg - undefined

Foto: Cadillac

Kupci će moći birati između prednjeg i pogona na sva četiri točka, a kao opcija bit će ponuđeni adaptivni amortizeri.

Američki dileri Cadillaca već prihvaćaju narudžbe za XT4, ali mušterije neće dobiti svoje primjerke prije jeseni. Početna cijena: 35.790 dolara. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije