Pamtite li Voyager: Chrysler vraća kultni model koji je bio sinonim za MPV vozila

J. M.
Pamtite li Voyager: Chrysler vraća kultni model koji je bio sinonim za MPV vozila

Kada je 1984. na tržište stigao prvi Chrysler Voyager, uspio je ono što su gotovo istovremeno postigli Renault Espace u Europi i Mitsubishi Space Wagon u Japanu - otvoriti put za trijumfalni pohod minivan vozila. U vremenu koje je uslijedilo, Voyager je postao sinonim za ovu klasu porodičnih MPV vozila.

chrysler_voyager_02.jpeg - undefined

Foto: Chrysler

Ipak, ime Voyager je postepeno nestajalo s tržišta. U SAD-u je linija nazvnaTown & Country, a u Evropi, gdje je održano staro ime, Voyager su najprije istisli kompaktniji modeli Scenic, Zafira, Touran, C-Max, potom i trendovski SUV-ovi... Na kraju je Voyager ponuđen sa značkom Lancije prije nego je slavno ime otišlo u zaborav.

chrysler_voyager_06.jpeg - undefined

Foto: Chrysler

No, sada se vraća Chrysler Voyager! Međutim, samo u SAD i ne kao poseban model, već kao početna verzija Chryslerove serije Van Pacifica.

Voyager je zadržao sedam sjedišta, a dobio moderne opcije poput povezivanja preko aplikacija Apple Carplay i Android Auto, potom Uconnect infotainment sistema sa 7-inčnim ekranom osjetljivim na dodir, sofisticiranih vozačkih asistenata...

chrysler_voyager_04.jpeg - undefined

Foto: Chrysler

Za pogon je zadužen Pentastar V6 benzinac koji razvija 291 KS, daje 355 Nm najvišeg obrtnog momenta, a spregnut je s 9-stepenim automatskim mjenjačem.

Chrysler nije saopćio konretan datum lansiranja novog Voyagera niti cijenu, no očekuje se da će potencijalni kupci morati istresti nešto manje od 30.000 dolara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije