Ovo je novi Suzuki Swift: Prvo u Japanu, onda u ostatku svijeta

Radiosarajevo.ba
Ovo je novi Suzuki Swift: Prvo u Japanu, onda u ostatku svijeta
/ Foto: Suzuki
Početkom naredne godine – 4. januara – u Japanu počinje prodaja novog Suzuki Swifta.

Aktuelna generacija Swifta na tržištu je od 2010. godine, mada bi se mnogi smjeli zakleti da japanski mališan nije mijenjan od 2004. godine.

Slogana "evolucija umjesto revolucije" Suzuki se drži i sa novim modelom koji dizajnerski ne skriva povezanost s prethodnikom.  U odnosu na njega novi Swift je produžen 10 mm (na 3850 mm), uz rast međuosovinskog razmaka za 20 mm (na 2450mm).

I pored minimalnog rasta dimenzija, te korištenja nove platforme s čelikom visoke čvrstoće, težina Swifta smanjena je za 100-tinjak kilograma.

Bazna motorizacija ostaje 1,2 litarski benzinac (91 KS), ali je rast odnosa kompresije povećao efikasnost motora. Zanimljivo da je 1,2 litarski benzinac dostupan i u hibridnoj verziji, gdje mu pomaže elektromotor i 48V-litij-ionska baterija.

U Japanu će u ponudi biti i 1-litarski 3-cilindraš Boosterjet s turbo punjenjem (102 KS), a nešto kasnije očekuju se verzije Sport (140 KS) i 1.4 Boosterjet. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije